Nema protesta u centru Mostara povodom koncerta posvećenom "šestorci"

Radiosarajevo.ba
Nema protesta u centru Mostara povodom koncerta posvećenom "šestorci"
AA / Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara
Gradska uprava Mostara neće dopustiti bilo kakva okupljanja u centralnom dijelu Mostara odnosno protesta povodom najavljenog koncerta podrške hrvatskim haškim optuženicima zakazanim za četvrtak.

Bio je to odgovor za Dnevni list iz ureda gradonačelniak Ljube Bešlića na upit hoće li dati dozvolu za protestno okupljanje 8. juna u 20 sati na Španskom trgu koje je najavilo Udruženje ”Djeca rata Mostar”, zbog istovremenog održavanja koncerta na stadionu pod Bijelim brijegom na kojem se daje podrška hrvatskoj šestorci u Hagu.

Nastup na tom koncertu najavio je Marko Perković Thompson.

Iz Gradske uprave je poručeno da se okupljanja mogu održati samo na Kantarevcu i u Sjevernom logoru. Podsjećaju da je gradonačelnik Bešlić odluku o zabrani protesta na javnim mjestima, osim na Kantarevcu i Sjevernom logoru donio još ranije.

A takva odluka donesena je 2014. na kolegiju Gradske uprave i to nekoliko mjeseci nakon velikih prosvjeda i paljevine u cijeloj Federaciji kada je stradalo više javnih objekata u Mostaru.

Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić potvrdio je kako je protestni skup na Španskom trgu prijavljen policiji, navodeći da Grad Mostar treba dati odobrenje za održavanje tog skupa.

”Ukoliko grad odobri održavanje skupa, mi ćemo napraviti plan osiguranja i osigurati oba skupa”, rekao je Marić.

Na društvenim mrežama organizatori protesta na Španskom trgu navode da će se skup održati ”protiv veličanja zločinaca”, te predlažu da se skup održi u svakoj mahali, a da centralni bude na Španjolskom trgu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije