Nema masovnijih zahtjeva za evakuacijom iz Sirije

Radiosarajevo.ba
Nema masovnijih zahtjeva za evakuacijom iz Sirije
Ministarstvo vanjskih poslova BiH još uvijek nije zaprimilo zahtjeve za masovniju evakuaciju bh. državljana iz Sirije, kazao je danas u izjavi za novinsku agenciju Fena načelnik ureda Ministarstva vanjskih poslova BiH za odnose s javnošću Nebojša Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno, diplomatsko-konzularna predstavništva intenzivno rade na pripremama u slučaju masovnijih zahtjeva za evakuacijom

On  je potvrdio da je Ministarstvo zaprimilo nekoliko pojedinačnih zahtjeva za napuštanje Sirije, ali o detaljima nije želio govoriti jer je, kako je rekao, riječ o individualnim aranžmanima:

"U skladu s planom djelovanja, Ministarstvo vanjskih poslova BiH trenutno provodi aktivnosti na osiguravanju određenog prihvata bh. državljana u tranzitnim zemljama, a do transporta u BiH, odnosno, na željene lokacije. Po ovom pitanju surađivat ćemo s međunarodnim i lokalnim humanitarnim organizacijama."

Prema nezvaničnim informacijama, iz Sirije je u Tursku izbjeglo oko 50.000 ljudi, dok je u Jordanu oko 150.000 izbjeglica iz Sirije. 

"Među registriranim izbjeglicama za sada nema državljana BiH. Naše ambasade u Ankari i Ammanu su u stalnom kontaktu s nadležnim organima", potvrdio je Regoje. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije