Nema masovnih zamjena novih ličnih karata

Radiosarajevo.ba
Nema masovnih zamjena novih ličnih karata

Biometrijske lične karte
, za koje su nadležni bh. MUP-ovi počeli zaprimati zahtjeve 1. marta, predstavljaju jednu od faza poboljšanja sigurnosti sistema ličnih dokumenata, obaveze koju je BiH prihvatila u postupku pregovora za liberalizaciju viznog režima, saopćila je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Građani će kod nadležnih organa u mjestu prebivališta (MUP-ovi i Javni registar Brčko Distrikta BiH) podnositi zahtjeve za nove lične karte i vozačke dozvole po isteku trenutno važećih, što znači da nema masovne zamjene ovih dokumenata.


Poleđina lične karte

Zaprimanje zahtjeva kod nadležnih organa ide bez problema, a od 1. marta do danas u Bosni i Hercegovini ukupno je podneseno 7.155 zahtjeva za lične karte i 2.141 zahtjev za vozačke dozvola.

Elektronska identifikacija stvara osnov da građani ne moraju dolaziti na šaltere ili u kancelariju kod institucija, nego da određen broj usluga bude dostupan putem portala. U BiH su za najveći broj usluga prema građanima zaduženi lokalni, kantonalni i entitetski organi te se očekuje da oni pripreme informacione sisteme za pružanje efikasnijih usluga.

Nova lična karta se, osim vizuelno, od dosadašnje razlikuje u pružanju novih mogućnosti kao što su unos podataka o krvnoj grupi i entitetskom državljanstvu te unos kvalificirane potvrde (digitalnog potpisa), koji će se koristiti za elektronsku identifikaciju. Fotografija je u boji, svi lični podaci ispisani su ćirilicom i latinicom, a način preuzimanja lične karte prema novom zakonu može biti lično, poštom ili putem opunomoćenika.

Osim toga, lična karta sadrži elektronski memorijski element (čip) u koji se u procesu personalizacije pohranujuju i kriptografski štite podaci, kao i oznaku za vrstu isprave kako bi se ista mogla koristiti za putovanje izvan BiH, što znači da lična karta može imati i funkciju putnog dokumenta.


Nova vozačka dozvola

Zahvaljujući tehnologiji izrade elektronske lične karte dodatno će biti smanjen rizik za falsificiranje dokumenta, a građanima omogućeno digitalno predstavljanje i digitalno potpisivanje. Ostali zaštitni elementi koji se nalaze na ličnoj karti su u potpunosti usklađeni s preporukama EU. 

Nova vozačka dozvola sadrži dodatne zaštitne elemente, što doprinosi poboljšanju sigurnosti kompletnog sistema ličnih dokumenata državljana BiH, saopćila je IDDEEA.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije