Nema kredita bez državne vlasti

Radiosarajevo.ba
Nema kredita bez državne vlasti

BiH ne može računati na međunarodne zajmove sve dok se ne formira nova središnja vlada, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.
 
 "Do sada nije bilo pravog dijaloga i dogovora o novom mandataru i sastavu Vijeća ministara, no stvari se u zadnje vrijeme poboljšavaju. Sve političke opcije ubrzano dolaze do spoznaje da ova država treba vladu. Među ostalim i zato jer samo središnja vlast može zaključiti dogovor s međunarodnim financijskim ustanovama o najmu kredita. A ti krediti su u sadašnjoj financijskoj situaciji krvavo potrebni i jednom i drugom entitetu", rekao je Inzko u razgovoru za vodeći slovenski list, komentirajući blokadu središnje vlasti više od osam mjeseci nakon izbora. 
 
 Na pitanje zašto u većoj mjeri ne koristi bonske ovlasti, Inzko je rekao da je njihovo korištenje predviđeno u slučaju kršenja Daytonskog ugovora ako se ocijeni da je upotreba bonskih ovlasti optimalan odgovor, te da je on kao odgovorni za provođenje civilnog dijela Daytonskog sporazuma jedini nadležan i za njegovo interpretiranje. 
 
 Lanjski su izbori u BiH pokazali da ljudi žele promjene na bolje u pogledu životnog standarda, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, no dobar dio političkih elita u državi još uvijek je okrenut prema prošlosti, naveo je Inzko u razgovoru. 
 
 "BiH zaostaje za drugim državama u regiji. Bio bih veći optimist kad bih čuo političare da govore kako nema alternative učlanjivanju u Europsku uniju jer je članstvo najbolje jamstvo za stabilnost i razvitak države, za životni standard građana. Na žalost, u BiH prevladava egoizam dijela elita koji u nesređenoj državi za sebe prisvajaju privilegije i materijalne koristi", naveo je Inzko u opširnom razgovoru za "Delo". 
 
 Pri tome je najviše kritizirao ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. "Neke njegove najave izravan su napad na daytonsko uređenje države, destabiliziraju političke prilike i povećavaju nepovjerenje među narodima. Te izjave shvaćam vrlo ozbiljno, to je dio mog mandata u BiH. Uvjeravam vas da nema koncepta mirnog odvajanja Republike Srpske od BiH - odcjepljenje bi uzrokovalo nov konflikt", upozorio je Inzko. 
 
 "Dogovor o funkcioniranju sistema bio bi dobar za sve, pa i za Republiku Srpsku, no vlast u Banja Luci zastupa drugu logiku, želeći dokazati da BiH ne može funkcionirati, da opstanak takve države nema smisla. Tako žele otvoriti vrata eventualnom odcjepljenju", rekao je Inzko. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije