Nema izručenja optuženih za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Nema izručenja optuženih za ratne zločine

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da ne vidi veliku mogućnost za proširenje sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom kojim bi se državljani optuženi za ratne zločine ili teži kriminal izručivali, ističući da prethodno treba poboljšati druge stvari u saradnji, te poštivati do sada potpisane sporazume.

"Svi bismo morali preduzeti korake kako bi se uspostavilo povjerenje, koje do sada nije na zadovoljavajućem nivou. S približavanjem zemalja EU, doći će do pomaka u saradnji i sklapanja sporazuma koji će omogućiti mnogo tješnju saradnju", izjavio je Čolak.

Prema njegovim riječima, svaka država treba da učini sve da pravosuđe bude takvo da njeni građani imaju najveći stepen povjerenja, a ako dođe do vidljivih pomaka u tom pravcu, može doći i do rasta povjerenja u pravosuđu među državama, prenosi "Večernji list", izdanje za BiH.

Govoreći o eventualnom izručenja Dragana Paravinje u vezi sa slučajem Antonije Bilić, Čolak je rekao da je to moguće, s tim da treba proći određena procedura u BiH, jer se protiv njega vodi krivični proces i u BiH.

Ministri pravosuđa BiH, Srbije i Hrvatske razgovaraće danas u Sremskim Karlovcima o slučaju Paravinja i mogućnosti izručenja državljana.

Potpisivanje sporazuma o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH, predviđeno u Hagu 8. i 9. jula, odgođeno je krajem juna na prijedlog glavnog tužioca BiH Milorada Barašina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije