Nema dogovora o kandidatu za predsjedavajućeg

Radiosarajevo.ba
Nema dogovora o kandidatu za predsjedavajućeg

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da kandidat za predsjedavajućeg Savejta ministara BiH može biti iz reda HDZ-a BiH ukoliko prethodno budu dogovorena sva ostala ministarska mjesta.

Lagumdžija je, nakon današnjeg sastanaka sa liderima SDA Sulejmanom Tihić i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, rekao da nije dogovoreno ništa.

Prema njegovim riječima, prilikom susreta bilo je riječi o formiranju Savjeta ministara BiH, te formiranju vlasti u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
        
"Ima dosta stvari o kojima smo se saglasili, a razgovarali smo i o strukturi Savjeta ministara BiH. Nismo postigli dogovor o onome što je i dalje sporno, a to je omjer između stranaka `platforme`, s jedne strane, i dva HDZ-a s druge strane", rekao je novinarima Lagumdžija.

Predsjedik SDP-a BiH je najavio da će biti nastavljeni razgovori o raspodjeli ministarstkih mjesta u Savjetu ministara.
        
"Sasvim je prirodno da je možda, ipak, u sve ovo skupa potrebno uključiti i Milorada Dodika (predsjednika SNSD-a), jer ima dosta nepoznanica kada su te stvari u pitanju, a već među nama postoje razlike koje se ne mogu u ovom trenutku prevazići", rekao je Lagumdžija.
        
On je dodao da postoji varijanta prema kojoj su stranke "platforme" prihvatile da se, ukoliko dođe do dogovora o programskoj osnovi i kompoziciji budućeg Savjeta ministara, "može razgovarati o tome da podrže kandidata HDZ-a BiH ukoliko je za ostale prihvatljiv".
        
Lagumdžija je istakao da na sastanku nije pomenuto nijedno ime kada je riječ o strukturi Savjeta ministara BiH.
        
"To je očigledno stvar Čovića i Dodika, koji nas drže u situaciji u kojoj će ovaj Savjet ministara, izgleda, naredne tri godine možda funkcionisati na ovaj način. Ako je to njima dobro, ja to ne mogu promijeniti", dodao je Lagumdžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije