Nelson uoči TIMSS-a: Testovi ne trebaju da budu korišteni za politiziranje rezultata

0
Radiosarajevo.ba
Nelson uoči TIMSS-a: Testovi ne trebaju da budu korišteni za politiziranje rezultata
FOTO: Facebook / Ambasador Eric Nelson

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje objavit će 8. decembra u 10 sati izvješće i preporuke međunarodnog istraživanja TIMSS 2019 za Bosnu i Hercegovinu.

TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti, koje pruža podatke o učeničkim postignućima iz spomenutih oblasti i elementima koji na njih utječu.

"Između uspjeha jedne zemlje i kvaliteta njenog obrazovnog sistema postoji direktna veza. Svaka zemlja, uključujući BiH, suočava se sa sve složenijim svijetom, pa je važno da se obrazovni sistemi stalno poboljšavaju i prilagođavaju“, rekao je na video snimku ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

Smatra da je ovo prilika da se sagleda koliko kvalitetno obrazovni sistemi u BiH pripremaju svoje učenike u oblasti matematike i nauke.

"Kao i kod svake opsežne procjene, u vezi s njim bit će dobrih i loših vijesti. Ovi međunarodni testovi ne trebaju da budu korišteni za upiranje prstom ili politiziranje rezultata. Umjesto toga, ovo je sjajna prilika da BiH napreduje sa promjenama koje su neophodne da bi se zadovoljile potrebe vaših mladih ljudi. To je prilika za institucije BiH, na svim nivoima, da preuzmu ovaj proces koji osigurava kontinuirano učešće u ovakvim međunarodnim testovima“, poručio je ambasador.

Smatra da je ovo prilika da se obrazovni sistem učini kakav treba biti – na osnovu realnih podataka.

"Sutra ćemo vidjeti šta će nam reći rezultati testa TIMSS o onome šta je dobro u obrazovanju, kao i o onome na čemu treba još raditi. Američka vlada je vaš partner u nastojanju da pomognemo kako bi vaš obrazovni sistem bio usmjeren na budućnost Bosne i Hercegovine", poručio je američki ambasador u BiH.

TIMSS 2019

TIMSS 2019 - provodi se u svijetu od 1995. godine među učenicima četvrtih i osmih razreda osnovnih škola, a u njemu sudjeluje više od 60 zemalja.

BiH je u istraživanju TIMSS sudjelovala dva puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije