Nelegalni magistarski studij nije ukinut

Radiosarajevo.ba
Nelegalni magistarski studij nije ukinut


Kako doznajemo iz dobro provjerenog izvora sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka, nezakoniti studij 4+1, o kojem je Radiosarajevo.ba u više navrata pisao i dalje se odvija bez problema.

Neki od studenata koji su platili nezakonitu sumu od 5.000 KM za svoj postdiplomski studij već izrađuju svoje magistarske radove. Naš izvor nam tvrdi da se glavni akter afere „Magistrat“, dekan FPN-a (u odlasku) i novopečeni federalni poslanik prof. dr. Mirko Pejanović ponaša „kao da se ništa nije dogodilo“.

Podsjetimo se, prošlog mjeseca je Kantonalni sud u Sarajevu je presudio da su Pejanović kao fizičko i Fakultet kao pravno lice prekršili zakon i da moraju platiti odgovarajuću kaznu.

Slučaj je dospio na Kantonalni sud jer se Pejanović žalio na odluku kantonalne inspekcije kojom je bilo naloženo da on sam ima platiti 3.000 KM kazne, a fakultet 15.000 KM.

Dekan Pejanović se tada nije pojavio na izricanju presude, a umjesto da snosi zakonske posljedice svojih nezakonitih radnji, od svoje partije dobija mjesto zastupnika u Federalnom parlamentu.

U međuvremenu, za novog dekana FPN-a naimenovan je prof. dr. Šaćir Filandra. Na fakultetu se špekuliše da će se novoizabrani dekan pozabaviti nezakonitim radnjama kada njegov izbor bude potvrđen, što Filandra u razgovoru za naš portal nije ni potvrdio ni negirao.

„Ja još uvijek nisam dekan, pa ne mogu ništa da vam kažem o tome što ste me pitali. Još uvijek sam u postupku imenovanja, a to traje. Kada ja budem ovlašteno lice, onda ću vam moći nešto o tome odgovoriti“, kazao je Filandra.

Mirka Pejanovića pokušavamo kontaktirati već dva dana, zovući ga na njegov mobitel. Jučer popodne se javio i kazao da ga nazovemo ponovo za sat vremena, što smo i učinili, ali je tada bio nedostupan.

Pejanović je nedostupan i danas, a mi ćemo sigurno pokušati ponovo ga kontaktirati i pitati da li je uplatio novac na ime kazne.

Ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo Emir Suljagić još je u februaru za naš portal kazao da se „o zakonu ne pregovara“ i da Fakultet mora ispoštovati odluke nadležnih tijela.

Ipak, sporni, nelegalni studij još uvijek je aktualan i izgleda da će još jedna generacija studenata biti predmet pljačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije