Nekoliko zakona skinuto s dnevnog reda PD jer nisu dostavljeni na sva tri jezika

4
Radiosarajevo.ba
Nekoliko zakona skinuto s dnevnog reda PD jer nisu dostavljeni na sva tri jezika
FOTO: Screenshot / Zastupnički dom

Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici povučen je sa dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jer nije dostavljen na sva tri jezika.

Ali, nije jedini - sedam od 18 tačaka dnevnog reda je povučeno.

Predsjednik HDZ-ovog kluba Marijan Klaić rekao je da pojedini prijedlozi zakona nisu dostavljeni na hrvatskom jeziku.

Irfan Čengić iz SDP-a BiH rekao je da je to posao stručnih službi.

Alma Kratina je rekla kako je imala potrebu reći nekoliko stvari.

"Govorim bosanski  i hrvatski i sprski i često sam dobijala materijale na hrvatskom, iako sam se izjasnila da ih dobivam na bosanskom", navela je Kratina.

Navela je kako se potrebno uvažavanje.

"Bit ću sretna ako dođe dan da se ovo pitanje ne razmatra na ovaj način, nego da se razumijemo i na bosanskom i srpskom i hrvatskom jeziku. Sigurna sam da će doći to vrijeme", rekla je Kratina.

Mladen Bošković je zatim poručio:

"Ono što piše u Poslovniku - krajnje je vrijeme da se počne poštivati. Zadaća predlagača je dostaviti materijale koja vrijede na službenim jezicima, to nije zadaća stučnih službi"; naveo je Bošković.

Zatim je dodao:

"Svatko nema govori kako hoće.. Nije problem da li se razumijemo, ovdje je ustavno pravo i do tada bih zamolio kolege i kolegice da to ne minimiziraju, da ne kažem neku drugu riječ. Zahtjev je jasan i u skladu sa Ustavom", poručio je Bošković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije