Nekoliko stotina građana protestvovalo u Banjaluci

Radiosarajevo.ba
Nekoliko stotina građana protestvovalo u Banjaluci


Na Trgu Krajine u Banjaluci okupilo se nekoliko stotina građana koji su  zvižducima pištaljki izrazili nezadovoljstvo zbog socijalnog stanja u Republici Srpskoj.

Banjalučke proteste podržali su aktivisti iz Sarajeva.

Sarajlije podržale banjalučke proteste (FOTO)

Građani su nosili transparente: "Nećemo stati", "Vlada ne smije da vlada", "Socijala smrdi", "Da nam mladi ne odlaze iz zemlje"...

Kampanju 'Glas naroda' pokrenuo je student iz Banjaluke Stefan Filipović, a ubrzo su mu se priključili aktivisti udruženja građana“Oštra nula” i “P’rotest”.

"Naši zahtijevi jasno govore da mi radimo u cilju interesa građana. Nismo plaćeni od neke političke partije i ovdje smo došli samo kao građani", rekao je Stefan Filipović, inicijator kampanje „Glas naroda“

Na ovom skupu bili su prisutni pripadnici različitih strukura koji su javno ukazivali na svoje probleme, međutim pripadnici Saveza sindikata RS, Boračke organizacije RS i studentskih organizacija i ovaj put su izostali.

"Sramota je da mi u 21. vijeku moramo na ovakav način da se borimo za svoja prava", rekao je Dejan Cocić, aktivista Udruženja građana 'Oštra nula'.


Sa javnog skupa vlastima Republike Srpske upućena su tri zahtjeva:

1. Smanjenje primanja poslanicima Narodne skupštine RS za 30 odsto i usmjeravanje tih sredstava za isplatu ukinutih i umanjenih subvencija socijalno ugroženim kategorijama kao što su: korisnici naknade za tuđu njegu i pomoć, koja trenutni iznosi 41 KM, porodice sa četvero i više djece, samohrani roditelji i mnogi drugi.

2. Da se u cilju efikasnije i odlučnije borbe protiv korupcije i kriminala onemogući imenovanje na javne funkcije osobama koje su punomoćno osuđene za krivična djela, te da se takve osobe odmah uklone sa javnih funkcija.

3. Da se zbog sve težeg stanja u privredi i otpuštanja sve većeg broja radnika izvrši smanjenje poreza i doprinosa na plate, te da se vrijednost istih vrati na stanje od decembra 2010 godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije