Nekad djeca-borci, danas zaboravljeni, odrasli ljudi

Radiosarajevo.ba
Nekad djeca-borci, danas zaboravljeni, odrasli ljudi


Udruženja maloljetnih boraca Armije Federacije Bosne i Hercegovine (UMBA), danas su na pressu u Sarajevu govorili o svojim ciljevima da 'uđu' u Zakon o pravima boraca, kao posebna kategorija. Trenutno su u zakonu samo formalno i zbog toga vrlo teško ostvaruju svoja prava.

Udruženje maloljetni borci Armije Federacije BiH na federalnom nivou osnovano je 25. decembra 2012. godine istakla je Fena. Prvo udruženje ovog tipa osnovano je na Ilidži kao općinsko udruženje 2008. godine. Tačan broj potencijalnih pripadnika ovog udruženja nije poznat, i prema nekim procjenama ima ih oko 2 700.

Oni ističu kako ne žele penzije, nego posao! Kada je riječ o penzionisanju oni prava traže samo za svoje članove koji nisu sposobni za rad, a nemaju nikakva primanja. Naveli su primjere članova ovog Udruženja koji boluju od karcinoma, a nemaju nikakva primanja, nemaju čak ni zdravstveno osiguranje.

Predsjednica Udruženja maloljetnih boraca, Ramiza Variz, istakla je da se članovi ovog Udruženja susreću sa brojnim poteškoćama, između ostalog je nemogućnost zapošljavanja, nemanja socijalne karte, zdravstvenog osiguranja i nemogućnost nastavka prekinutog školovanja. Istakla je da su svi oni dobrovoljno stupili u Armiju BiH i da nisu bili ni sanitet ni vodonoše nego na prvim linijama.

Ramiza Variz danas ima 35 godina, samohrana je majka sa 50 KM primanja koja očekuje da joj 13. marta isključe struju, čak joj je odbijen zahtjev za besplatnu kartu za gradski saobraćaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije