'Neka Federacija preuzme finansiranje i preregistraciju institucija kulture'

Radiosarajevo.ba
'Neka Federacija preuzme finansiranje i preregistraciju institucija kulture'

Informacija Ministarstva civilnih poslova BiH u vezi sa zahtjevom Vlade Federacije BiH za rješavanje statusa javnih ustanova u oblasti kulture skinuta je s dnevnog reda posljednje sjednice Vijeća ministara BiH te nije ni razmatrana.

Vlada Federacije BiH obratila se Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da privremeno preuzme osnivačka prava za pet od sedam institucija kulture od državnog značaja kojima od rata do danas nije riješen pravni status.

Posljedice takvog položaja ovih institucija je da već godinama nemaju riješeno redovno finansiranje, ali tu su i mnoge pravne posljedice, kao što je izbor organa upravljanja.  

Zahtjev se odnosi na Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetničku galeriju BiH, Biblioteku za slijepa i slobovidna lica BiH, Historijski muzej BiH i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, dok ovim nisu obuhvaćeni Zemaljski muzej BiH i Kinoteka BiH.

Kako saznaje Fena u Ministarstvu civilnih poslova BiH, ovo je ministarstvo predložilo Vijeću ministara BiH da u odnosu na ovaj zahtjev donese nekoliko zaključaka.

Prvi od njih glasi da se, u skladu s Ustavom BiH, oblast kulture nalazi u nadležnosti entiteta, a prema zadnjoj odluci Ustavnog suda Federacije BiH u entitetu Federacija BiH u nadležnosti kantona.

Također, predložen je zaključak da nadležne institucije u Federaciji BiH u skladu s ustavnim nadležnostima u oblasti kulture treba da riješe statusna pitanja i redovno finansiranje ustanova kulture na svojoj teritoriji te izvrše njihovu preregistraciju  posebno u dijelu koji se odnosi na nezakonito korištenje naziva "Bosna i Hercegovina" u imenima tih ustanova kulture.

O navedenim zaključcima Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH će obavijestiti Vladu Federacije BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH prethodno je, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazi ovih sedam ustanova kulture, a posebno zatvaranje Zemaljskog muzeja, uputilo je akt Federalnom ministarstvu kulture i sporta te Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo s preporukom da preduzmu potrebne aktivnosti iz njihove nadležnosti u oblasti kulture da bi se riješio status i osiguralo redovno finansiranje navedenih ustanova kulture, te na taj način zaštitilo kulturno blago koje one čuvaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije