Nejednako postupanje u oblasti porodiljskih naknada i prava u FBiH

Fena
Nejednako postupanje u oblasti porodiljskih naknada i prava u FBiH
Porodilje u Federaciji Bosne i Hercegovine diskriminirane su u pogledu (ne)jednakog ostvarivanja prava na porodiljske naknade i odgovorni treba da riješe problem različitog postupanja u oblasti porodiljskih/roditeljskih naknada i prava.

Zaključak je to debate o pravima porodilja, održane na Dan žena u sjedištu Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Debatu su organizirali zajedno nevladin i vladin sektor uz podršku USAID-a i učesnice su pozvale vlasti na rješavanje problema odgovarajućom zakonskom legislativom.

Direktorica Gender centra FBiH Ana Vuković je na pres-konferenciji nakon debate izjavila da su porodiljske naknade u FBiH različite od kantona do kantona, negdje čak i do općina, zbog podijeljene nadležnosti Federacije i kantona u ovoj oblasti.

"A ovo je pitanje obitelji i države BiH i dok ne bude riješeno, ne znam dokle ćemo stići. Svim donosiocima odluka poručujem da ovome posvete dužnu pažnju. Trenutno je ovo pitanje 'prebačeno' u socijalni sektor, međutim, zaposlene porodilje nisu socijalni slučajevi, pa problematiku treba riješiti setom zdravstvenih prava", rekla je Vuković.

Projekt-koordinatorica u Udruženju „Žene ženama“ Lejla Arnaut izjavila je da ta asocijacija vodi kampanju s ciljem da svaka zaposlena majka u FBiH prima porodiljsku naknadu ne manju od 60 posto njene prosječne plaće, a nezaposlena također da ima naknadu koja će biti bazirana na osnovu imovinskog cenzusa i da se novac za to odvaja iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Predsjedavajuća Komsije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za ravnopravnost spolova Jasna Duraković- Hadžiomerović istakla je da se u Federaciji već 20 godina ova pitanja ne rješavaju odgovarajućom legislativom.

Izrazila je nadu da će u saradnji vladinog i nevladinog sektora, već iduće godine Federacija dobiti prava rješenja u toj oblasti.

Miroslav Jurišić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za oblast socijalne i dječije zaštite, izrazio je nadu i pozvao javnost da podrži rješenja za integriranje prava zaposlenih porodilja u sistem zdravstvenog osiguranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije