Neizvjesna noć: Migranti u 19 autobusa čekaju polazak iz Lipe

0
Radiosarajevo.ba
Neizvjesna noć: Migranti u 19 autobusa čekaju polazak iz Lipe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izmještanje migranata iz kampa Lipa

Još 19 autobusa sa migrantima čeka da krene iz kampa Lipa ka kasarni Bradina, obzirom da nema saglasnosti za smještaj u kasarnu u ovom mjestu. 

U Bradini su se danas okupili mještani ovog sela, kao i okolnih, kako bi, kako kažu, spriječili dolazak migranata iz Bihaća, koji bi trebalo da budu smješteni u kasarni u Bradini. 

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić u međuvremenu je obavijestio javnost da je na sjednici Vijeća ministara BiH donesena preliminarna odluka o premještanju oko 5.000 migranata iz Unsko-sanskog kantona u neperspektivni vojni objekat na području Bradine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Tim povodom je reagirao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

"Nema nikakve odluka Vijeća ministara BiH o premještanju migranata iz Bihića u Bradinu niti takav dokument postoji, pa makar to neko zvao i preliminarnom odlukom što zakon o Vijeću ministara i poslovnik o radu ne poznaju.

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo održao je danas hitnu sjednicu na kojoj je razmatrana informacija o stanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo, vezana za aktuelnu migrantsku krizu.

Članove Kolegija je sa detaljima ove informacije upoznao premijer KS Mario Nenadić i načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Džafer Hrvat.

Današnja hitna sjednica Kolegija je organizirana, nakon što su pojedini mediji izvijestili da autobusi sa migrantima iz Unsko-sanskog kantona, konkretno iz migrantskog kampa „Lipa“, idu prema Kantonu Sarajevu.

Zbog svega toga, zahtjev za hitno održavanje sjednice Kolegija iznijela je nekolicina zastupnika na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS, a na kojoj su donese odluke o privremenom finansiranju potreba KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje.

Nakon što su članovi Kolegija obavili opsežnu raspravu, dogovoreno je da premijer Nenadić i Vlada KS što prije upute pismo - inicijativu prema višim nivoima vlasti, nadležnima za ovu problematiku, da upotpunosti preuzmu upravljanje migrantskom krizom, zbog mogućeg usložnjavanja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Na kraju sjednice Kolegija je istaknuto i kako ostaje mogućnost da se u narednom periodu, zavisno od potrebe, organizira i hitna tematska sjednica Skupštine KS, na kojoj bi se razmatrala Informacija o stanju sigurnosti sa posebnim akcentom na sve probleme uzrokovane kretanjima migranata prema i kroz naš kanton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije