Negativan trend: U ovom dijelu Bosne i Hercegovine smanjen broj novorođenčadi

0
Fena
Negativan trend: U ovom dijelu Bosne i Hercegovine smanjen broj novorođenčadi
Foto: Pexels / Ilustracija / Novorođenčad

U prvoj polovini tekuće godine u Pododjelu za matičnu evidenciju u Odjelu za javni registar Vlade Distrikta BiH bilježi se smanjenje rođenih i umrlih, kao i vjenčanih u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Prema podacima iz matičnih knjiga rođenih, u prvoj polovini 2023. godine upisano je 430 novorođenih beba, što je za 44 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a do smanjenja je došlo i kod upisa u matičnu knjigu umrlih, te je u prvih šest mjeseci upisano 582 umrlih, što je za 167 manje u odnosu na godinu ranije.

"Do smanjenja je došlo i u evidenciji matične knjige vjenčanih, te je na području Brčko distrikta u prvih šest mjeseci izvršeno 198 vjenčanja, dok je u knjigu vjenčanih upisano 282 vjenčanja, što je za sedam manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine", kazao je Sebastijan Lukić uime Pododjela za matičnu evidenciju.

Švicarska je pobjednik Eurosonga 2024!

Švicarska je pobjednik Eurosonga 2024!

On je dodao kako se broj upisa i broj vjenčanih razlikuje iz razloga što je određeni broj upisanih vjenčanje izvršio van granica Bosne i Hercegovine.

Pored upisa u matične evidencije, naveo je Lukić, u tom pododjelu vrše se i upisi entitetskog državljanstva te se građani Brčko distrikta mogu opredijeliti za entitetsko državljanstvo Federacije BiH ili entitetsko državljanstvo RS. U prvih šest mjeseci obrađen je 391 zahtjev za entitetsko državljanstvo, te se taj broj iz godine u godinu smanjuje, jer većina građana već ima entitetsko državljanstvo, napominjujući da građani u svakom trenutku mogu promijeniti svoje državljanstvo.

"Što se tiče ovjere dokumenata, bilježi se povećanje od 13.690 ovjerenih dokumenata, te je u prvih šest mjeseci ovjereno blizu 98.000 dokumenata", dodao je Lukić.

U Pododjelu za matičnu evidenciju vrši se verifikacija upisa u elektroničnu evidenciju iz starih matičnih knjiga koje potiču još iz 1886. godine pa sve do danas, te je do sada verificirano oko 30.000 upisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije