Neformalni trilateralni sastanak BiH - Hrvatska - Srbija

Radiosarajevo.ba
Neformalni trilateralni sastanak BiH - Hrvatska - Srbija

Lideri BiH, Srbije i  Hrvatske okupili su se sinoć na  Jahorini kako bi nastavili neformalne razgovore o aktuelnostima, što su počeli na hrvatskim Brijunima u julu prošle godine.

Domaćini trilateralnog razgovora su  članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović, koji su ugostili Borisa Tadića predsjednika Srbije te Ivu Josipovića predsjednika Hrvatske.

Šire  područje Jahorine, pod jakim je mjerama osiguranja  sigurnosnih agencija BiH, kojima pomažu lokalne policijske snage, javlja "Radio Slobodna Evropa".

Učesnici sastanka će razgovarati o saradnji tri zemlje i situaciji u regionu, kao i o inicijativi za sklapanje međudržavnih sporazuma koji bi olakšali procesuiranje ratnih zločina.

"Razgovarat ćemo o borbi protiv organizovanog kriminala, koji zatjeva regionalni pristup, o načinima povlačenja sredstava iz fondova EU, ali i modalitetima procesuiranja optuženih za ratne zločine", rekao je Željko Komšić za FTV.

Inače, iz ureda hrvatskog predsjednika Josipovića najavljeno je kako će on sugovornicima izložiti i svoj prijedlog mogućeg reguliranja procesuiranja počinitelja ratnih zločina kojima bi se sudilo u državama u kojima imaju prebivalište.

"Princip da svako sudi svojim državljanima nije dobar za BiH, jer je najviše zločina počinjeno u našoj zemlji. Potrebno je naći kompromis kojim će se omogućiti saradnja tužilaštava tri zemlje uz poštovanje međunarodnih ugovora i sporazuma", rekao je Komšić.

Podsjetimo da je na prošlogodišnjem sastanku fokus stavljen na politiku pomirenja; Boris Tadić je tada izjavio kako su Hrvatska i Srbija potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma i bit će garancija njegovoj provedbi, ali se "neće miješati u unutrašnja politička pitanja BiH".

Ipak, na tom “prijateljskom sastanku otvorenih karata”, kako su ga učesnici ocijenili u 2011, bilo je i razlika u mišljenju, pogotovo kada je riječ o načinu saradnje sa Haškim tribunalom. Željko Komšić je nakon sastanka podvukao kako ne samo da su po ovom pitanju državne politike u potpunom srazu, već i lični stavovi predsjednika.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije