Strah od otmica: Pročitajte poruku sarajevske policije

Radiosarajevo.ba
Strah od otmica: Pročitajte poruku sarajevske policije
Pokušaji otmice djece iz školskih ustanova tema je koja ovih dana potresa cjelokupnu bh. javnost. Nekoliko pokušaja otmice koji su prijavljeni u Sarajevu i jutrošnja prijava otmice 11-godišnje djevojčice u Zenici dodatno su otvorili ovo pitanje.

Još prošle sedmice Ministarstvo za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo zaprimilo je nekoliko prijava da se ispred sarajevskih škola nalazi bijeli kombi iz kojeg maskirani muškarci pokušavaju izvesti otmicu djece. Tada su objavljene fotografije navodnog kombija iz kojeg se spremaju otmice, a policija je tada pronašla vlasnika tog vozila nakon čega je i vlasnik otkrio da je samo riječ o šali zaposlenika njegove firme.

Ipak, velika pompa u ovom slučaju je nastavljena i prestrašeni građani Sarajeva su postali veoma oprezni, kada je riječ o njihovoj djeci, posebno nakon posljednjeg pokušaja otmice koji je policiji prijavljen 19. oktobra. Posebno je strah građana produbljen nakon jutrošnje istrage MUP-a ZDK-a, a u vezi s prijavljenom otmicom djevojčice u zeničkom naselju Tetovo.

Tim povodom oglasili su se i pripadnici sarajevske policije, koji su građane pozvali na oprez, ali i naglasili da će policija dodatno pojačati kontrolu na ulicama glavnoga grada BiH.

"Radeći na rasvjetljavanju prijava o navodnim otmicama djece na području Kantona Sarajevo policijski službenici Uprave policije MUP-a KS-a posvećuju maksimalnu ozbiljnost operativnom radu na terenu i provjeri svih informacija do kojih dođemo. S tim u vezi, ne čekajući ovaj posljednji događaj, mi smo sačinili planove po policijskim upravama i prema njima postupamo, a njima je predviđeno pojačano prisustvo policijskih službenika i u uniformi i posebno u građanskim odijelima u blizini škola, vrtića, igrališta i na saobraćajnicama kojima se najviše kreću djeca kako bismo pratili njihov dolazak u školu, boravak u školi i odlazak iz škole", istaknuo je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS-a u svom obraćanju javnosti.

Kako nadalje stoji u obraćanju, ove aktivnosti se provode u saradnji s upravama i osobljem škola, ali i Vijećem roditelja KS-a, te su svi građani pozvani da pozovu policiju ako dođu do informacija o mogućem izvršenju krivičnog djela. Zauzvrat policijski službenici su obećali brzu i profesionalnu reakciju.

"Apeliram na djecu da razgovaraju sa svojim roditeljima, da im prenesu svoje probleme da im prenesu istinite činjenice u vezi s tim, a roditelje da nastave brigu o djeci kao što su i do sada. Mi ćemo se potruditi da sve informacije provjerimo, evo do sada smo imali priliku da izvršimo provjere i onog kombija i osoba koje su vozile kombi, na svu sreću nismo došli do dokaza koji bi potvrdili da se radi o planiranom ili izvršenom krivičnom djelu", zaključio je Nefić svoje obraćanje, kazavši kako su poduzete sve aktivnosti da se sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo podigne na viši nivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije