Nedozvoljene količine mikotoksina u mlijeku

Radiosarajevo.ba
Nedozvoljene količine mikotoksina u mlijeku

Skandal sa kontaminiranim mlijekom ne jenjava, te su veterinarski inspektori danas, vršeći kontrole uvoza na graničnim prelazima, uzeli uzorke mlijeka koji su dostavljeni u laboratorije i na osnovu analize uzorka utvrdili prisustvo povećanog sadržaja mikotoksina koje ne odgovaraju visinama propisanim članom 4. Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani.

Mikotoksini su otrovi visoke akutne toksičnosti, a mogu imati kancerogena, mutagena i imunotoksična svojstva. Ljudi i životinje najčešće su izloženi mikotoksinima putem kontaminirane hrane.

Porijeklo pošiljki mlijeka je iz Slovenije, Mađarske, Njemačke i Srbije

Uvoznici mlijeka su obaviješteni, a u toku dana će biti obaviještene i zemlje iz kojih mlijeko potiče. 

Sve pošiljke mlijeka kod kojih je utvrđen povećan sadržaj aflatoksina su u skladištima uvoznika i pod nadzorom su veterinarske inspekcije. 

Kancelarija za veterinarstvo BiH i dalje provodi detaljne kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz svih zemalja, a sve radi zaštite zdravlja stanovništva, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa - Ureda za veterinarstvo BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije