Nedovoljno žena u bh. snagama sigurnosti

Radiosarajevo.ba
Nedovoljno žena u bh. snagama sigurnosti

Pobrinimo se za našu sigurnost - Procjena stanja o rodu i reformi sektora sigurnosti u BiH, tema je okruglog stola, upriličenog danas u Sarajevu u organizaciji Ženevskog centra za civilnu kontrolu oružanih snaga - DCAF-a i dvije bh. nevladine organizacije - Atlantske inicijative u BiH i Udruženja "Žene ženama". 
 
Kako je u izjavi za medije istaknula predstavnica DCAF-a Kathrin Quesada, temeljni cilj skupa jeste analiza stanja u pogledu integriranja rodnih pitanja u sektor sigurnosti u BiH.
 
Po njenim riječima, u nekim lokalnim zajednicama postoji veoma dobra saradnja između institucija sektora sigurnosti i civilnog društva na planu sprječavanja porodičnog nasilja i rodno zasnovanog nasilja uopće, uključujući i pitanje eliminiranja rodne (spolne) diskriminacije.
 
Voditeljica projekta Željka Šulc je uime Atlantske inicijative u BiH podsjetila da u institucijama sigurnosti BiH zastupljenost žena još nije na nivou zemalja Evropske unije, ilustrirajući to podatkom od šest posto žena u sastavu OSBiH (u zemljama EU je to više od 10 posto).
 
U tom kontekstu navodi da su Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH odnedavno pokrenuli zajednički projekt s NATO-om o obaveznoj edukaciji zaposlenika unutar bh. resornih ministarstva o rodno zasnovanim pitanjima.
 
Maja Šoštarić iz Udruženja Žene ženama naglašava da još postoji diskriminacija žena, posebno kada je riječ o njihovoj zastupljenosti na ključnim pozicijama odlučivanja, ali i pozitivni primjeri koji svjedoče o nastojanjima institucija da se žene zaštite i iznad standarda propisanih Zakonom o radu.
 
Kao primjer koji ne slijedi aktuelne trendove navodi podatak o nešto većoj zastupljenost žena u odnosu na muškarce u bh. pravosuđu.
 
Neposredan povod za organiziranje okruglog stola u glavnom gradu BiH jeste predstavljanje drafta izvještaja - Procjene stanja o rodu i reformi sektora sigurnosti u BiH u kojem se potcrtava značaj pitanja rodne jednakosti. 
 
Izvještaj je nastao kao rezultat obavljenih intervjua u više od 30 bh. odbrambenih i sigurnosnih institucija, policijskih i agencija za provedbu zakona i sadrži analizu trenutnog stanja, te preporuke institucijama BiH za poboljšanje situacije u pogledu rodne senzitivnosti.
 
Rodna i sigurnosna pitanja razmatraju se u okviru trenutne sociopolitičke situacije i institucionalne organizacije BiH, uključujući implementaciju ključnog nacionalnog zakonodavstva i međunarodne instrumente relevantne za rod i sektor sigurnosti, te kompatibilnost postojećih rješenja s obavezama koje nalaže proces približavanja BiH evroatlantskim integracijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije