'Nedopustivo je da nasilje prekida umjetničke programe'

Radiosarajevo.ba
'Nedopustivo je da nasilje prekida umjetničke programe'

Predstavnici Internacionalnog teatarskog festivala MESS osuđuju napad grupe maskiranih huligana na učesnike Međunarodnog festivala queer filma Merlinka u Sarajevu.

Dodaju je da je ovo još jedna potvrda da se bh. društvo i grad Sarajevo netolerantno i neodgovorno odnosi prema ljudskim pravima seksualnih i rodnih manjina kao neodvojivog korpusa ljudskih prava u svim demokratskim zemljama i sredinama.

Oni naglašavaju da se godinama ne sankcioniraju nasilničke skupine klero-fašističkih ideja koji divljaju po ulicama, uzimajući neotuđivo pravo na slobodu da ljudi izraze i izaberu svoj individualni i grupni identitet bez straha od osvete i diskriminacije.

I Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini osuđuje naslini i kukavički napad na LGBT zajednicu do kojeg je došlo 1. februara, tokom  Međunarodnog festivala queer filma Merlinka  u kinu Kriterion u  Sarajevu. Pozivamo nadležne predstavnike vlasti da  brzo i efikasno djeluju da bi bili kažnjeni oni koji su odgovorni  za ovaj napad. Mržnji i netoleranciji nema mjesta u modernom društvu. LGBT prava su ljudska prava, piše u kratkom saopćenju američke ambasade.

Ne možemo biti i nismo ravnodušni prema nasilju koje prekida umjetničke programe i festivale koji imaju za cilj da svojom duhovnošću oplemene i humaniziraju naš javni prostor, da ga učine senzibilnim za LGBT osobe, njihove prijatelje i prijateljice i porodice. Svaka "manjinska" zajednica je dio našeg društva i ima pravo da održi mirno svoje skupove i programe, izrazi svoje mišljenje i političke stavove, navodi se u saopćenju Festivala MESS.

''Divljački ispoljena netolerancija. Postalo je pravilo da organizovane grupe nasilnika svim sredstvima pokušavaju da spriječe organizovanje kulturnih manifestacija koje za temu imaju LGBT populaciju, navodi se u saopćenju Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Najavljuju da će Festival MESS i dalje kroz svoje programe, predstave, koncerte, izložbe i filmove promovirati demokratske vrijednosti savremenih društava u kojima je pravo da se bude drugačiji sloboda životnog izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije