Nedim Sladić upozorio: Evo kakvo se vrijeme u dijelovima BiH očekuje u narednim satima

6
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić upozorio: Evo kakvo se vrijeme u dijelovima BiH očekuje u narednim satima
Foto: Radiosarajevo.ba / Nedim Sladić upozorio na nevrijeme koje dolazi

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro. Poslije podne i dio večeri pljuskoi i grmljavina se očekuju širom zemlje. U centralnim i sjevernim područjima Bosne su lokalno mogući jači pljuskovi, najavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

A, nevrijeme za danas, ali i sutra najavio je danas i naš ugledni meteorolog Nedim Sladić.

Njegovu prognozu objavljujemo u cijelosti:

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

"Dan kada na primjeru tephigrama za Tuzlu Normandovu konstrukciju gotovo ne moraš ni raditi - već je urađena za tebe u startu, tvoje je samo da dodaš krivu paralelno uz postojeću vlažnu adijabatu.

Dobro izmiješan granični sloj te dosta nestabilan u startu, nivo kondenzacije i slobodne konvekcije (LCL i LFC) je već tu negdje na oko 1.5 kilometara visine, i tako je faktički sve do gornje troposfere (LNB je na oko 300 hPa ili oko 9 km visine). CAPE, a ni SRH ipak nisu ogromni u gradskoj sredini pa bi veće nevolje izostale.

Narednih sati usljed prijepodnevnog konvektivnog razvoja naoblake na istoku, sjeveroistoku i sjeveru Bosne izgledni su pljuskovi, grmljavina te mjestimična pojava grada, a lokalno usljed većih količina padavina u kratkom vremenskom periodu nije isključena pojava bujičnih i urbanih plavljenja. Ipak, njihova vjerovatnoća je veća tokom sutrašnjeg dana."

Dan kada na primjeru tephigrama za Tuzlu Normandovu konstrukciju gotovo ne moraš ni raditi - već je urađena za tebe u...

Posted by Nedim Sladić on Monday, May 29, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije