Nedim Sladić objavio prognozu koja (ne)će oduševiti sve: 'Nakon pada temperature u petak...'

2
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić objavio prognozu koja (ne)će oduševiti sve: 'Nakon pada temperature u petak...'
Foto: Instagram / Nedim Sladić

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog na svom Facebook profilu je objavio prognozu za narednih sedam dana mjeseca jula.

"Nakon neznatnog do vrlo blagog pada temperature zraka u petak uvjetovan približavanjem frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe, od subote ponovo slijedi porast. Zapravo, ispravnije bi bilo reći da će se teško on i osjetiti, osim na sjeveru Bosne, jer su vrijednosti dnevnih maksimuma i dalje u granici vruće (oko i iznad 30 °C).

Početkom iduće sedmice pod utjecajem vrlo snažnog termobaričkog grebena izgledno je da idemo i preko 40 °C, a dijelovi juga Italije izgledno iznad 45 °C. Clusteri ECMWF modela i pripadajući režimi snažno podržavaju signal za izraženu vrućinu nad Balkanom, dodatno pojačana iznadprosječno visokim površinskim temperaturama Sredozemnog mora koje se približavaju granici marinskog toplotnog vala.

Jedan od najpoželjnijih hollywoodskih glumaca ima novu djevojku: Ljubi kolegicu mlađu 12 godina

Jedan od najpoželjnijih hollywoodskih glumaca ima novu djevojku: Ljubi kolegicu mlađu 12 godina

Anomalno zagrijavanje podloge mora, kao i kopna, postiže učinak miješanja različitih slojeva kroz vertikalni profil atmosfere pri čemu u dugotrajnom opstanku vrele zračne mase nad određenim područjem pri podlozi se smanjuje gustoća zraka, potencijalna energija raste i parcela zraka poprima karakteristike same zračne mase - stvarajući toplotnu kupolu u kojoj reaguju površinski toplotni fluksevi u vidu snažnog zagrijavanja podloge", navodi se u objavi.

Ranije je Sladić najavio da očekuje sredinom sedmice od 34 do 38, na jugu i sjeveru zemlje do 40 °C.

Nakon neznatnog do vrlo blagog pada temperature zraka u petak uvjetovan približavanjem frontalnog poremećaja sa...

Posted by Nedim Sladić on Monday, July 10, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije