Nedim Sladić o nevremenu u Sarajevu: Zašto današnja kiša nije bila značajna za zemljište

1
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić o nevremenu u Sarajevu: Zašto današnja kiša nije bila značajna za zemljište
Foto: Facabeook / Nedim Sladić

Nedim Sladić, omiljeni bosanskohercegovački meteorolog, osvrnuo se na kišne nepogode i otkrio da, nažalost, obilna kiša nije bila dobra ni za poljoprivredu.

Podsjetimo, kiša je zadesila Sarajevo negdje oko 16.30 sati izazvala je mnoštvo problema.

Status Nedima Sladića prenosimo u cijelosti:

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

"Zašto današnja kiša u Sarajevu nije bila značajna za zemljište?

Iako čudno zvuči, obilna kiša koja je danas pala u kratkom vremenskom periodu iznad glavnog grada Bosne i Hercegovine ne pomaže previše da se zemljište lijepo namoči, budući da su pljuskovi kiše u pojedinim trenucima imali izrazito jak intenzitet (na radarskim snimkama i preko 50 mm po satu).

Zapravo, svjedoci smo da je načinila više štete nego koristi. Većina europskih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, adaptirana je na infrastrukturu čija drenaža podnosi intenzitet padavina do 8 mm po satu, a takav kriterij je prisutan i u Velikoj Britaniji. To je ujedno i granica na koju nadležni hidrometeorološki instituti izdaju vanredna upozorenja.

Sada, kao posljedica učestalijih i jačih pljuskova, a koje prati globalan porast temperature zraka, porast toplotne energije te oborive vode preko Clausius-Clapeyronove relacije, i Otok i Bosna i Hercegovina se suočavaju sa sve češćim problemom bujičnih i urbanih poplava, budući da broj dana u kojima količina padavina prelazi 10 i više mm je u porastu, od čega glavnina se zabilježi u kratkom vremenskom periodu.

Planirate u julu ići na more u Hrvatsku? Dobro pročitajte prognozu poznatog meteorologa

Planirate u julu ići na more u Hrvatsku? Dobro pročitajte prognozu poznatog meteorologa

Dakle, ovakva nepogoda bi bila još problematičnija da smo se nalazili u dugotrajnijem periodu suše jer se zemljište ponaša tada kao asfaltna podloga usljed hroničnog nedostatka vlage i smanjenog pritiska vodene pare, što dovodi do desikacije, odnono potpunog gubljenja vode iz zemljišta. Na taj način sva ispadala kiša neće otići direktno u zemljište, već će se zadržavati na njemu i usljed run-off efekta (tj. otjecanja) krenuti prema drugim izvorima pohrane, a najmanje te vode završit će u tlu.

Obično, prvih 7 centimetara debljine te slojevi od 7 do 28, i 28 do 100 centimetara ispituju memoriju vlažnosti tla. Današnja grmljavinska nepogoda u uslovima suhog tla gotovo garantovano ne bi okončala sušu, pa čak ni površinski koji bi relativno brzo isparili usljed znatno snažnijih senzibilnih površinskih flukseva toplote u odnosnu na latentne, dok bi se dublji slojevi i dalje nalazili u hroničnom nedostatku. Dodamo li i vjetar, senzibilni površinski fluksevi toplote nadjačavaju latentne.

Poznati meteorolog objavio prognozu za juli: Stiže nam ljeto koje neće dugo potrajati

Poznati meteorolog objavio prognozu za juli: Stiže nam ljeto koje neće dugo potrajati

Tek tada bi današnji prolom oblaka bio poput pravog cirkusa u Sarajevu da smo, primjera radi, imali sušne uslove kao 2022. godine.

Najefektivnija kiša za poljoprivredu je ona slaba do umjerena, ravnomjerno raspoređena (stratificirana) i konstantna. Tada zemljište i vegetacija su u mogućnosti apsorbirati vodu, odnosno dobijaju svoju prijekopotrebnu, te prije svega, konkretnu infuziju koja ih oporavlja", napisao je Nedim Sladić.

[related]https://www.facebook.com/sladic.n/posts/pfbid02aCmmJyQ464cM6ZfhmQ9mL2fmXJPFzpQg1s7gfFgUpQb4EC7GDEXKYVLYUux4x9ZCl[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije