Nedim Sladić o poplavljenoj Krajini: 'Najgore polako ostavljamo iza nas'

3
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić o poplavljenoj Krajini: 'Najgore polako ostavljamo iza nas'
Foto: Facebook / Nedim Sladić

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić se na svom Facebook profilu oglasio o poplavama u Krajini.

Kako je kazao, padavine polako prestaju, a slivovi rijeka Une i Sane padaju.

"Krajinu ne zaboravljam niti zanemarujem. Kao što nisam ni Tuzlanski kanton 2020. godine kada sam prognozirao poplave. Ako su me išta učili, učili su me u kući da je svaki stanovnik ove zemlje i svijeta jednako bitan i vrijedan," poručio je Sladić, pa dodao: 

Čeka ih uspješna karijera: Kako danas izgledaju najljepše blizanke na svijetu?

Čeka ih uspješna karijera: Kako danas izgledaju najljepše blizanke na svijetu?

"U odnosu na 2020. razlika je ta što to radim sa znatno više iskustva i preporuka kroz profesionalno usavršavanje u prognoziranju poplava, prevenciji i rizicima od istih koje crpim od Dr. Hannah Cloke OBE, savjetnice za prirodne nepogode, a pogotovo poplave i rizike, u Vladi UK, ali i drugih stručnjaka, kao što je Dr. Mary Long-Dhonau OBE, Ervin Zsoter, Shaun Harrigan, Florian Pappenberger i niza drugih. I sutra ću razgovarati ujutro s Hannah kako bismo bili sigurni za neke stvari koje su nam možda promakle. Proteklih svih ovih dana slao sam na upit analitičara sve podatke u Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) koji se bavio analizama poplava u Bosni i Hercegovini i bio sa istim ljudima u konstantnoj komunikaciji. Dio tih podatka se slao za Kordinacijski centar za hitne slučajeve u Brisel (ERCC). Svoj dio zadaće, u domenu i limitima koje smijem, sam obavio onako kako to rade i oni ovdje".

Istakao je da gotovo nijedan dio zemlje nije izostavio u toku pet godina rada i pisanja vremenskih izvještaja, te je poručio da je uz stanovnike ovih dana svim srcem.

"Padavine prestaju napokon, slivovi rijeka Une i Sane padaju. Najgore na području Unsko-sanskog kantona polako, ali sigurno ostavljamo iza nas. Telefone u ruke, 17041. Oni to zaslužuju. To su naši ljudi - dišemo isti zrak, živimo pod istim nebom. Ujedinimo se!", poručio je za bh. meteorolog.

Nedim Sladić je naknadno dodao da je fantastično vidjeti protok koji napokon ide prema dole za Unu i Sanu po prvi put nakon skoro pet dana.

"Najgore je definitivno polako iza nas", istakao je.

Više o novim poplavama u Bosni i Hercegovini čitajte OVDJE.

Kako je fantastično vidjeti protok koji napokon ide prema dole za Unu i Sanu po prvi put nakon skoro 5 dana. Najgore je definitivno polako iza nas.

Posted by Nedim Sladić on Wednesday, May 17, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije