Nedim Sladić niže nove uspjehe, ovo je njegova poruka onima koji su ga godinama omalovažavali

12
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić niže nove uspjehe, ovo je njegova poruka onima koji su ga godinama omalovažavali
Foto: Instagram / Nedim Sladić

Bh. meteorolog Nedim Sladić ostvario je veliki uspjeh ove godine kada je primljen na master studij Fakulteta za meteorologiju i klimatologiju, Univerziteta u Readingu, a danas se putem Facebooka ponovo obratio prijateljima i poznanicima. 

"Najprije želim da izrazim najiskreniju zahvalnost i da kažem jedno veliko hvala za sve lijepe i pozitivne riječi koje su uslijedile nakon sedme sedmice od mog učešća u meteorološkom natjecanju koju smo igrali ovog semestra u sklopu mog Master studija na Univerzitetu u Readingu i gdje su se pored mene takmičili brojni dodiplomci i master studenti iz različitih dijelova svijeta, a među njima i naš profesorski kadar", kaže Sladić.  Istakao je kako ga je iznenadila velika zainteresovanost, kako medija, tako i ljudi unjegovoj listi prijatelja.

"Također, od sedme sedmice (novembar) do danas uložio sam puno truda i volje kako bih očuvao svoje prvo mjesto. Danas, zadnjeg dana prvog semestra, uslijedili su finalni rezultati i nagrade.
Rezultati nisu dostupni zbog problema sa serverima javno, ali mi smo ih vidjeli danas na vremenskoj i klimatskoj diskusiji. NSBHWF, pseudonim pod kojim sam se predstavljao na ovom natjecanju, ostvario je 425 bodova. Ovim putem, čast, ponos i zadovoljstvo mi je istaknuti da sam u jesenjem semestru osvojio najviše bodova u prognoziranju vremena širom svijeta i tako odnio titulu najboljeg prognozera u kategoriji master studenti. U ukupnom poretku od 48 natjecatelja (sve kategorije), plasiran sam na visokom 2. mjestu, odmah iza profesora sa višedecenijskim iskustvom u akademiji i industriji, nevjerovatnim i bogatim CV-em te desetinama objavljenih naučnih radova", napisao je Sladić.

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

Ništa od snijega? Nedim Sladić jednom rečenicom kazao kakvo će vrijeme biti ove sedmice

Ništa od snijega? Nedim Sladić jednom rečenicom kazao kakvo će vrijeme biti ove sedmice

Dodaje da današnji dan smatra ključnom fazom ka prepoznavanju vlastitog značaja cjelokupnih vrijednosti i "mojoj težnji ka validnoj aktualizaciji te time čiste savjesti stavljam pečat da zadnjih šest godina koliko se pojavljujem u medijima, iako bez većih resursa za rad i učenje, svoj posao sam radio punog srca, časno, objektivno, odgovorno i maksimalno pošteno - onako kako to i treba dolikovati".

Weather Game, natjecanje za koje se odlučio 30.09.2022. je upravo, kako kaže, trebao to i dokazati. Dva mjeseca kasnije, "dokaz je tu i oduševljenje neću da krijem".

Danas, univerzitet broj 1. u Europi, a posebno odsjek za meteorologiju koji do septembra 2022. nije imao niti jednog redovnog studenta iz Bosne i Hercegovine je dobio pobjednika upravo iz Bosne i Hercegovine. Čuti ime i prezime pravilno izrečeno, pa čak i sa afrikatom u prezimenu za koji su se posebno potrudili da izvježbaju, kao i ime zemlje iz koje dolazim stvorio je poseban osjećaj ponosa i sreće na mom licu.

DICTUM, FACTUM! ILI IPAK BOLJE - QUOD ERAT DEMONSTRANDUM! MALA, ALI OPET ZA MENE VELIKA - POBJEDA IDE U BOSNU I...

Posted by Nedim Sladić on Friday, December 9, 2022

Još veći je ponos, a ujedno i moja još jedna pobjeda, dobiti iskrene čestitke svojih profesora koji su ti predavali i koji će ti predavati u narednih četiri do šest mjeseci i čuti riječi da su ponosni na mene i moja postignuća, pogotovo od profesora koji i dalje radi za Britansku meteorološku službu (UK Met Office). Ujedno, ovo je dijelom i moja povratna, ali suptilna poruka na svo nipodaštavanje i belittleing koji se dešavao godinama unazad. Inatiti se ne valja. Ako možeš podržati nekoga, podrži. Ako ne možeš, izmakni se i ne čini štetu. Uostalom, sve se u životu vrati kao bumerang - najčešće kad se najmanje nadamo. Zaključujem danas prvi semestar s pobjedom. I još malim nizom istih u protekla hektična dva mjeseca u kojem sam iščitao materijala koliko za  četiri godine univerzitetskog obrazovanja. U iskrenoj nadi da i idući donosi još više njih. I onih malih, i onih velikih. 2023. je iza ugla - godina u kojoj konačno trebam ostvariti svoj san. "Rabbi zidni ilma" - Gospodaru, Ti mi znanje uvećaj! (Ta-ha, 114)", napisao je uspješni bh. mateorolog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije