Nedim Sladić najavio promjenu vremena, ali ima i jednu dobru vijest

6
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić najavio promjenu vremena, ali ima i jednu dobru vijest
Foto: Facebook / Sladić najavio kišu, ali zato sljedeće sedmice...

Bosnu i Hercegovinu u narednim danima, kako smo jutros i najavili, čeka promjena vremena.

Kiša, pljuskovi i grmljavina - zaključak je FHMZ-a, a evo šta o svemu piše Nedim Sladić.

Njegovu objavu donosimo u cijelosti:

"Prema trenutnim simulacijama prognoznih modela za iduću sedmicu, ostaci uragana Danielle će najvjerovatnije završiti nad Biskajskim zaljevom. Ovo može imati širu implikaciju da se ponovo prema našem području iza 12. septembra uspostavi par vrućih/vrelih dana (vrući/vreli dan je po definiciji onaj dan u kojem maksimalna temperatura zraka je jednaka ili iznad 30 °C).

Sve ovo uvjetovalo bi jačanje termobaričkog grebena sa prostora sjevera Afrike prema Balkanskom poluostrvu. Drugim riječima, došlo bi do širenja afričkog jezička prema sjeveru, a kao direktna posljedica pumpanja vrelog zraka na prednjoj strani spomenute vantropske oluje, s kojim je još teško reći ljetu zbogom.

Objavljena prognoza do nedjelje - evo kad nam stižu kiša, pljuskovi i grmljavina

Objavljena prognoza do nedjelje - evo kad nam stižu kiša, pljuskovi i grmljavina

Međutim, situacija osciluje još uvijek, dosta je stvari koje trebaju da se još iskristališu do vikenda, ali se primjećuje da ensemble proračun na oba prognozna modela (GFS, ECMWF) kroz par zadnjih izlaza počeo je podizati članice što možemo gledati kao early-trend signal.

Prije ovoga, ono što je poznatije jeste da nam Atlantik šalje vlažan i svježiji oceanski zrak, zračni pritisak je počeo već polako padati danas, a osa visinskog grebena će se izmjestiti na istok tokom sutrašnjeg dana. To su u biti i prvi nagovještaji nadolazeće promjene vremena koju očekujemo na prelazu s četvrtka na petak kada će ponovo uz više oblaka biti lokalnih pljuskova, a usljed viška toplotne energije i praćeni pojavom grmljavine, koji izgledno uz Jadran i na jugozapadu Hercegovine će uz dosta pristigle vlage po visini biti nerijetko i intenzivniji.

Iako se glavnina poremećaja u sklopu visinske ciklone sa sjevera premješta sjevernije od Bosne i Hercegovine tokom vikenda, utjecaj visinske doline bit će osjetan pa će do početka iduće sedmice u našoj zemlji biti nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

S prodiranjem svježijeg zraka tokom subote očekujemo i pad temperature zraka, osjetniji na sjeveru Bosne, ali u suštini ostaju u granicama prosječnih za septembar mjesec."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije