Nedim Sladić: Karta koja je promijenila svijet

4
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić: Karta koja je promijenila svijet
Foto: Facebook/Nedim Sladić / Nedim Sladić

"Meteorolozi su na današnji dan 1944. godine odigrali ključnu ulogu jer je upravo zahvaljujući njima došlo do drugačijeg ishoda Dana D, a što se posljedično odrazilo i na trajanje te prelom Drugog svjetskog rata".

Poručio je ovo bh. meteorolog Nedim Sladić tokom sjećanja na 6. juni.

"Početkom juna 1944. godine nad istočnim Atlantikom glavnu riječ su vodili olujni sistemi.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Budući da je po olujnom nevremenu bilo nemoguće izvršiti napad, britanski geofizičar MetOffice-a James Stagg i njegov tim došli su u posjed njemačkih meteoroloških podataka koji su dešifrovali Enigmom zahvaljujući čemu je ručno kreirana sinoptička karta na kojoj su uočili jednu povoljnu okolnost – nekoliko sati mirnijeg vremena pred novo pogoršanje.

Kako bi se obavila invazija bez problema, tim predvođen Staggom morao je nagovoriti generala Eisenhowera da plan odgode za 24 sata, s 05. na 06.06. na što je on pristao.

Sinoptička karta koja je promijenila svijet. Zanimljivo je da sinoptika izgleda identično i 78 godina kasnije", napisao je Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije