Sladić: Hoće li oluja Duddley, koja donosi orkanske vjetrove, zaobići BiH?

4
Radiosarajevo.ba
Sladić: Hoće li oluja Duddley, koja donosi orkanske vjetrove, zaobići BiH?
FOTO: Facebook / Nedim Sladić

Nedim Sladić, bh. meterolog oglasio se o oluji Duddley koja donosi orkanske vjetrove Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Poljskoj.

A hoće li zaobići BiH?

"Oluja Duddley, kako su je imenovali u britanskom MetOffice-u, donosi orkanske udare vjetra UK, Beneluxu, Njemačkoj i Poljskoj, no na našu sreću zaobići će Bosnu i Hercegovinu, kako sistem se glavninom premješta sjevernije od nas, budući da ga snažna mlazna struja premješta u zapadnom i sjeverozapadnom visinskom strujanju dalje prema istoku.

Policija otkrila detalje haosa: Sarajlija narušavao javni red i mir, vrijeđao pa napao policajca...

Policija otkrila detalje haosa: Sarajlija narušavao javni red i mir, vrijeđao pa napao policajca...

Međutim, od ove oluje u prvim satima četvrtka će stići do nas dosta vlage u najvišim nivoima atmosfere, zbog čega će se nakon današnjeg smanjenja naoblake od sredine dana ona prolazno ponovo povećati sutra, pretežno oblačnošću visokog, ciro-reda (cirostratusi), no nešto će vlage probiti i prema nižim slojevima (srednja visoka slojevita naoblaka - altostratusi), no padavine nisu izgledne. U prizemlju sve se odražava u vidu oslabljene fronte koja nas zahvata po samom rubu.

Međutim, kako jača sve izraženije termobarički greben po visini s kojim pritječe topliji zrak po visini, a u prizemlju sve jače utječe anticiklona, naoblaka će se od prijepodneva smanjiti u većem dijelu zemlje što će donijeti brzi porast temperatura zraka i djelomice sunčano vrijeme", napisao je Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije