'Nećemo podržati one koji rade protiv BiH'

Radiosarajevo.ba
'Nećemo podržati one koji rade protiv BiH'

Nakon što je predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik pozvao lidera SDP-a i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da stranku SDA „izbaci“ iz Vijeća ministara BiH, ali i iz federalne vlasti, oglasila se i stranka ‘na nišanu’. 

Iz SDA su poručili da “oni koji svakodnevno negiraju Bosnu i Hercegovinu, negiraju genocid nad bošnjačkim narodom kao i brojne masovne, sistematske ratne zločine počinjene diljem zemlje, ponajmanje imaju prava da govore ko će biti u vlasti, a ko neće”.

U saopćenju su ponovili da iz ove stranke “neće podržati zamrzavanje budžeta države BiH u naredne tri godine jer to primarno znači atak na BiH i njene institucije i dovodi u pitanje njen put u članstvo u evroatlantskim strukturama, prije svega EU i NATO”.

“Nećemo pristati na legalizaciju genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici, niti ćemo prihvatiti izbor načelnika iz političke opcije koja uporno i permanentno negira genocide. Nećemo pristati na rješenja koja bi Bošnjake i druge narode u Mostaru mogla dovesti u neravnopravan položaj.

Nismo saglasni sa okončanjem supervizije za Distrikt Brčko jer nisu rješena vitalna i otvorena pitanja koja se odnose na funkcioniranje Distrikta, a još uvijek je na snazi odluka Narodne skupštine RS-a o nepriznavanju arbitražne odluke”.

U izjavi za javnost su zaključili kako će “principijelno i dosljedno braniti svoje stavove, a zarad nekoliko ministarskih fotelja neće podržavati one koji rade protiv interesa države BiH”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije