Neće se povlačiti mehanizam vitalnog etničkog interesa

Radiosarajevo.ba
Neće se povlačiti mehanizam vitalnog etničkog interesa


Nakon pauze koja je trajala više od sat vremena na kojoj su članovi Kluba Hrvata i Kluba Srba u Skupštini KS-a razmatrali mogućnost povlačenja mehanizma vitalnog etničkog interesa u okviru tačke dnevnog reda o zakonu o izvršavanju budžeta KS-a za 2013. godinu, odlučeno je da se to ipak neće desiti.

Klub Srba u Skupštini KS čine Mirjana Malić, Branislav Crnogorac, Mira Jurić i Predrag Kojović, a u Klubu Hrvata je Ivan Brigić.

Naime, kako je pojasnio zastupnik Naše stranke Predrag Kojović, prije pauze koju je tražila Naša stranka, zahtijevano je da se o Zakonu o izvršenju budžeta KS glasa po mehanizmu za zaštitu vitalnog etničkog interesa.

"Prilikom nedavnog imenovanja članova upravnih odbora, Vlada Kantona Sarajevo je odlučila zanemariti profesionalnu, etičku i etničku strukturu koju zakon propisuje. Ovaj potez Vlade je protuustavan, protuzakonit, i predstavlja napad na ono za što se Naša stranka zalaže, istinsku multietničnost i ravnopravnost", rekao je Kojović.

Voditi računa o zastupljenosti

"S obzirom na posljedice koje bi izazvalo neusvajanje Zakona o neizvršavanju budžeta za 2013. godinu među budžetskim korisnicima Klub Srba i Klub Hrvata neće zahtijevati da se o ovom zakonu glasa po mehanizmu za zaštitu vitalnog etničkog interesa", zaključeno je na sastanku Klubova, kazao je zastupnicima u nastavku sjednice predsjednik Kluba Srba Branislav Crnogorac.

Ova dva kluba zahtijevaju od Vlade Kantona Sarajevo da pri imenovanju stalnih članova u upravljačke strukture striktno vodi računa o zastupljenosti naroda i građana.

Upozorili su da ukoliko se pri imenovanju stalnih članova upravljačkih struktura ne ispoštuje ustavna zastupljenost konstitutivnih naroda ova dva kluba će pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog etničkog interesa.

Ipak prije glasanja o ovom zakonu proglašena je još jedna pauza koju je zatražio samostalni zastupnik Besim Mehmedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije