Neće biti američke intervencije u Siriji

Radiosarajevo.ba
Neće biti američke intervencije u Siriji

Admiral Mike Mullen, načelnik američkog združenog stožera oružanih snaga, pozvao je u utorak na brzo okončanje nasilja u Siriji i isključio  američku vojnu intervenciju u toj zemlji te najavio nastavak političkog i diplomatskog pritiska na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da provede reforme.
 
- Što se tiče Sirije, osuđujemo nasilje i nasilje treba prestati što je brže moguće, rekao je Mullen novinarima na kraju posjeta Iraku, prenose agencije.  
 
- Nema naznaka da će se Amerikanci direktno umiješati, rekao je Mullen i dodao da će SAD činiti "politički i diplomatski što je moguće veći pritisak kako bi ostvarili promjenu na koju poziva toliko mnogo zemalja."
 
I Velika Britanija je objavila da želi snažniji međunarodni pritisak na Siriju, ali je isključila mogućnost vojne intervencije.
 
Protesti protiv al-Asadova režima počeli su 15. marta u jeku pokreta arapskog proljeća, a u gušenju protesta dosad je ubijeno 2.000 osoba, među kojima 1.600 civila, prema udrugama za ljudska prava.
 
Assad je poslao tenkove i vojsku na gradove čiji stanovnici traže reforme kako bi ugušio proteste protiv svoje vlasti. Oko 140 civila ubijeno je u nedjelju u protestima, izjavili su stanovnici, očevici i grupe za ljudska prava.
 
O Iraku je Mullen rekao da SAD mora odlučiti želi li ili ne ostaviti svoje vojnike na iračkom tlu nakon 2011.  godine.
 
- Sada nam je stvarno potrebna ta odluka, istaknuo je on.
 
SAD ima još 47.000 vojnika u Iraku koji bi se trebali povući do kraja godine u skladu sa sporazumom iz novembra 2008., koji su potpisali Bagdad i Washington.  SAD je predložio da ostavi jedan kontingent kako bi pomogao u obuci iračkih snaga sigurnosti.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije