Nebojša Radmanović tvrdi: Koalicija SNSD-DNS-SP ima većinu od 42 poslanika

Radiosarajevo.ba
Nebojša Radmanović tvrdi: Koalicija SNSD-DNS-SP ima većinu od 42 poslanika

Koalicija SNSD, DNS i Socijalistička partija ima većinu od 42 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u naredne četiri godine nastaviće obnašati zakonodavnu i izvršnu vlast u ovom bh. entitetu, saopštio je Nebojša Radmanović nakon sjenice izvršnog odbora SNSD-a održane večeras u Banjoj Luci, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U svom obraćanju Radmanović, koji je predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a ni jednom riječju nije spomenuo ko su dva poslanika koji će uz 40 onih iz koalicije okupljene oko SNSD-a osigurati izbor novog rukovodstva Narodne skupštine RS, a onda i nove Vlade.

Dodao je da je SNSD odustao od razgovora oko formiranja vlasti s Koalicijom "Domovina", te kazao kako je najuže rukovodstvo te stranke dalo podršku za kandidaturu člana DNS-a, Nedeljka Čubrilovića za predsjednika Narodne skupštine RS.

Odbio je i komentarisati raniju izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je posljednjih dana u više navrata tvrdio kako ima parlamentarnu većinu od 44  poslanika.

Nešto kasnije obratio se i predsjednik Naredne Srpske Adam Šukalo.

"Mi u Naprednoj Srpskoj odlučili  smo da nećemo u ova turbulentna vremena ulaziti u bilo kakve špekulativne radnje. Isto tako ćemo osuditi svaki pokušaj da bilo kakvi prevrtači odlučuju o sudbini RS i BiH. Iz tog razloga želim da kažem da smo od oba politička bloka imali nevjerovatne ponude i da smo stranka koja ne misli o sebi, a misli o RS i BiH. Naša odluka ide u drugom pravcu i sa svoja dva poslanika želimo da budemo most između SNSD-a i SDS-a kako bi osigurali stabilnu RS“, kazao je Šukalo, koji je dodao da se "upravo vratio iz Beograda“.

Od sutra će, istakao je Šukalo, politički stav Napredne Srpske biti da se formira velika politička koalicija od SNSD-a i SDS-a.

"Želimo da dvije najveće stranke na sebe preuzmu odgovornost“, istakao je Šukalo.

Kako novinarima nije omogućeno da postavljaju pitanja to pred sutrašnju konstitutivnu sjednicu Narodne skupštine bh. entiteta RS ostaje nejasno kako će poslanici Napredne Srpske glasati.

Nepoznanica je i koja će dva poslanika u tom slučaju Koaliciji SNSD, DNS i SP osigurati skupštinsku većinu, jer je lider DNS Marko Pavić  u subotu tvrdio da će to upravo biti oni iz reda Napredne Srpske, Adam Šukalo i Goran Đorđić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije