Ne zna se gdje je Momčilo Mandić

Radiosarajevo.ba
Ne zna se gdje je Momčilo Mandić

Momčilo Mandić, optuženi za ratni zločin, nije se jučer pojavio u Sudu BiH, te je Apelaciono vijeće Suda BiH odgodilo iznošenje žalbe Tužilaštva BiH na prvostepenu oslobađajuću presudu.

Mandić je, kako je juče potvrđeno, prošlog mjeseca uvjetno pušten iz pritvora. U Sudu BiH su kazali da nemaju informaciju gdje se Mandić nalazi, te da ga ne smatraju licem u bjekstvu.

"On još nije lice u bjekstvu. Mandiću poziv za dolazak na Sud nije uručen. Sud trenutno ne zna gdje se on nalazi. Moguće je da je poziv neuredno dostavljen. Tek kada mu bude uručen poziv i ako se onda ne odazove, on će biti stavljen na tjeralicu. Sud će provjeriti informacije o njegovm prebivalištu", kazali su u Uredu za informisanje Suda BiH.

Ni advokat Momčila Mandića ne zna tačno gdje se njegov branjenik nalazi.

"On nije obaviješten, a vjerujem da bi se pojavio pred Sudom. On je u Beogradu. Tamo živi, ali ni ja se s njim nisam čuo. Dovoljno je da ga obavijeste i on će doći", kazao je advokat Refik Serdarević, dodavši da Mandić ima problema sa srcem te je možda u vrijeme uručivanja poziva bio u bolnici.

Mandić je pritvoren 2005. godine kada je uhapšen u Crnoj Gori i prebačen u BiH. On je u martu 2007. godine osuđen na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja za vrijeme dok je bio direktor Privredne banke Srpsko Sarajevo.

U maju ove godine, nakon dvije trećine odležane zatvorske kazne u tom predmetu, Mandić je pušten na uslovnu slobodu.

U Sudu BiH su takođe kazali da ne vide ništa sporno da osoba koja je i ranije bila nedostupna organima BiH bude puštena na uslovnu slobodu, uprkos činjenici da nije pravosnažno okončano suđenje za ratni zločin.

Prvostepena presuda kojom je Mandić oslobođen optužbi za ratni zločin donesena je još u julu 2007. godine, a žalbena sjednica bila je zakazana tek za juče.

Ovom optužnicom Mandiću je na teret stavljeno da je 1992. godine kao ministar pravde tadašnje Republike Srpske BiH odgovoran za "osnivanje i funkcionisanje" kazneno-popravnih institucija u Sarajevu i Foči.

"Problem je to što u Sudu nastoje da na svaki zahtjev optuženih udovolje. Puštanje na uslovnu slobodu nakon odležane dvije trećine kazne nije obaveza već privilegija. On nikako nije smio biti ranije pušten, ali to se desilo i sada smo u situaciji da možda nikada neće doći jer ima dvojno državljanstvo i može se skrivati u Srbiji", kazao je sagovornik "Nezavisnih" iz Tužilaštva BiH.

U Tužilaštvu BiH zamjeraju Sudu BiH i što je drugostepeni postupak zakazan tek dvije godine nakon izricanja prvostepene presude.

U Sudu BiH ističu da je to učinjeno jer ovaj slučaj nije pritvorski, a samim tim nije ni porioritet.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije