Ne zaUSTAVljajte nas!

Radiosarajevo.ba
Ne zaUSTAVljajte nas!

Na fotografiji: Darko Brkan, radiosarajevo.ba

„Ne zaUSTAVljajte nas!“ naziv je kampanje za uvođenje direktne demokratije u Ustav BiH

Na konferencija za medije povodom početka kampanje održanoj danas, 29. 06.2009. u prostorijama ACIPS-a novinarima su se obratili dr. Goran Marković, autor studije o neposrednoj demokratiji i teksta prijedloga amndamana na Ustav BiH, Demir Mahmutćehajić aktivista pokreta „Dosta!“ kao i Darko Brkan, predsjednik Udruženja građana „Zašto ne“.

UG „Zašto ne“ u saradnji sa partnerima pokreće kampanju za uvođenje direktne demokratije u Ustavu BiH pod nazivom „Ne zaUSTAVljajte nas!“. Kampanja je nastala iz potrebe građana/ki u BiH da utiču na donosioce odluka i sami donose odluke o svojoj sudbini. Kampanja za cilj ima da u Ustavu BiH uvede institute direktne demokratije, odnosno omogući građanima/kama demokratska sredstva za učešće u donošenju odluka i direktno odlučivanje.

Kampanja će se provoditi u preko 15 gradova u BiH i imat će cilj da informiše građane/ke o prijedlozima koje kampanja zagovara, da skupi 30 000 potpisa podrške prijedlogu amandmana na Ustav BiH, te da zagovara donošenje amandmana od strane Parlamentarne skupštine BiH.

Kampanja se implementira u saradnji sa pokretom „Dosta!“ iz Bihaća, Bijeljine, Goražda, Kaknja, Konjic, Mostar, Sarajevo, Prijedora, Zenice i Žepča, Centrom za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, prganizacijama Omladinski pokret Revolt – Tuzla, UNS Geto i Ormar – Banja Luka, Odisej – Bratunac, Omladinski centar Srebrenica, DVOC – Donji Vakuf, uz podršku Švicarske ambasade u BiH i Švicarske ureda za saradnju i razvoj.

Prema riječima Darka Brkana u ime UG „Zašto ne“ koji je i formalni implementator i kreator ideje, plan aktivnosti kampanje ima više dijelova. Prvi je informisanje građana, u smislu čega će se ići na direktni kontakt sa građanima na ulicama 15 gradova BiH. Potom slijedi verifikacija odnosno prikupljanje potpisa građana. Planirano je prikupljanje 30 000 potpisa građana jer je toliko potrebno za raspisivanje referenduma. Posljednji korak je upućivanje prijedloga u Parlament Skupštine BiH.

Usvajanje predloženih amandmana bi se omogućilo upotrebu referenduma da građani/ke direktno odlučuju o bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu narodna incijativa da građani pokreću inicijative za donošenje ili prestanak važnosti zakona i odluka, narodni opoziv – da građani zahtijevaju ostavke odgovornih i mogućnost narodnog veta.

Pored promocije uvođenja direktne demokratije, zagovarala bi se i ekonomska demokratija kao mogućnost da građani u radnim organizacija ostvaruju svoja prava. To se prvenstveno odnosi na pravo na ograničeno radno vrijeme, dnevni i sedmični odmor, plaćeni godišnji odmor i odsustva. Sve ovo je detaljno objašnjeno u publikaciji dr. Gorana Markovića „Studija o neposrednoj demokratiji i radničkoj participaciji u BiH sa prijdlozima amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine“.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije