Ne zaboravite da pomjerite kazaljke na satu!

Radiosarajevo.ba
Ne zaboravite da pomjerite kazaljke na satu!
Foto: Arhiv / Ilustracija

U 02.00 sata, u noći između subote i nedjelje, kazaljke na satima treba pomjeriti jedan sat unaprijed, na 03.00 sata.

Prelazak na ljetnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Europe radi uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati premješta na večernje.

Ljetnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije je nastavljeno i u Bosni i Hercegovini, uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Od 2002. godine Europska unija, kao i ostale zemlje u Europi odredile su da početak ljetnjeg računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Ipak, za dvije godine, sve će se promijeniti...

Europski parlament izglasao je 26. marta da se od 2021. godine ukine pomjeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje.

Odluka EU o pomjeranju kazaljki: Jedna država - jedna vremenska zona

Zemlje koje planiraju da za stalno ostanu na ljetnjem računanju vremena trebalo bi da pomjere kazaljke posljednji put u martu 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavat će svoje satove posljednji put u oktobru 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije