Ne treba me niko podsjećati na zločine Srba u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Ne treba me niko podsjećati na zločine Srba u Srebrenici


Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izvinio se za zločine koji su počinjeni uime Republike Srbije i njegovog naroda zatraživši pomilovanje za Srbiju zbog počinjenih zločina u Srebrenici.

"Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda", kazao je Nikolić u intervjuu za Televiziju Bosne i Hercegovine (BHT 1) koji je emitiran večeras 

Priznao je da se u Srebrenici dogodio težak i stravičan zločin koji su počinili pripadnici srpskog naroda te je podsjetio da je da ustao u Skupštini Srbije kada se govorilo o rezoluciji o Srebrenici zbog pijeteta prema žrtvama, dodajući da ne traži da se iko izvine za srpske žrtve.

Smatra da svi koji su činili zločine trebaju biti kažnjeni jer su datom momentu izgubili ono što je "nas razdvaja od životinja" i tako zaboravili na ljudske osobine.

Na pitanje da li će posjetiti Srebrenicu Nikolić je odgovorio protupitanjem da li je potrebno da svaki predsjednik Srbije posjeti Srebrenicu, kazavši "ja ću da odem, ali već sad taj zločin priznajem, no postavlja se pitanje kako će me tamo dočekati" te pozvao je da se njegova posjeta Srebrenici organizira kada dođe u zvaničnu posjetu BiH.
"Ne treba niko da me podsjeća kakav zločin su pripadnici mog naroda izvršili u Srebrenici, ja klečim zbog ubijenih u Srebrenici. Sve što se dešavalo u ratovima na Balkanu ima karakteristike genocida, a žrtva je žrtva", kazao je Nikolić

Govoreći o odnosu prema BiH Nikolić je kazao da priznaje BiH kao međunarodno priznatu državu u postojećim granicama, ali uvažava i činjenicu da ona ima dva entiteta i tri dominantna naroda, dodajući da je njemu po defoltu da se brine za Srbe kao što je i svim drugim dužnosnicima važno da brinu o svojim građanima u drugim državama.

"Nije moja krivica što neke stvari ne funkcioniraju i ja primijetim da ne funkcioniraju ne mogu ih ni popraviti ni pokvariti. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i želim da u BiH svaki građanin ostvaruje svoja prava u njoj. Funkcije dužnosnika nose odgovornost i ne treba za neuspjehe tražiti izgovore nego tražiti rješenja", naglasio je Nikolić.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić odbio je posjetiti Srbiju, ali je u intervjuu za BHT Nikolić kazao da je sastanku prisustvovao Komšićev savjetnik te je na neki način u Beogradu bilo cijelo bh. Predsjedništvo

Nikolić se 23. aprila u Beogradu sastao s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem, a zajednička im je ocjena bila da među njima više ne treba biti nesuglasica i nerazumijevanja te da dvije države ubuduće moraju biti još čvršće povezane kako se ne bi ponovila tragična iskustva iz 20. stoljeća.

Na pitanje da li je njegova izjava bila lapsus kada je rekao za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku "dvije srpske države", Nikolić je kazao da je bilo na "ivici lapsusa" jer Srbija želi uspješnu i još bolju saradnju sa Srpskom, ali isto to želi i sa BiH. 

Kazao je i da je regionalna saradnja izuzetno važna te da bez stabilne Srbije nema ni stabilnog Balkana, a, prema njegovim riječima, potrebno je jačati ekonomsku saradnju posebno u oblasti namjenske industrije između svih bivših republika Jugoslavije.
Neizostavno je govorio i o pitanju Kosova kazavši da Srbija ne traži Republiku Srpsku na Kosovu te da sporazum potpisan između Srbije i Kosova nije dobar ni za Srbe ni za Albance te da u tome vidi njegovu kvalitetu

Na pitanje da li kazao da je Vukovar srpski grad, Nikolić je kazao da to nikada ne bi kazao te nikada ne bi htio oduzimati teritorije druge države koju je javno priznao u njenim granicama, ali se izjava odnosila na to da je po broju stanovnika "gotovo srpski grad", naglašavajući da se ćirilica u Vukovaru ne želi jer je srpska, ali bi se njemački jezik dozvolio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije