'Ne treba bacati mlijeko s aflatoksinom'

Radiosarajevo.ba
'Ne treba bacati mlijeko s aflatoksinom'


Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskog kantona danas je u hotelu Tuzla organiziralo javnu tribinu na temu - Aktuelni problemi sadržaja mikotoksina u mlijeku i hrani, na kojoj su poljoprivrednici zaključili da ne treba bacati mlijeko u kojem je prisutna mala količina aflatoksina, javlja Fena.

"U Bosni i Hercegovini prihvaćena je legistlativa kojom je propisano da je u mlijeku i hrani dozvoljeno 50 mikotoksina, to je mala količina da bi se stvorile posljedice po zdravlje ljudi, dok je u Americi dozvoljeno deset puta više mikotoksina", izjavio je profesor sa Tehnološkog fakulteta Tuzla dr.Midhat Jahić, dodavši da je Srbija donijela dobru odluku kojom su dozvolili deset puta više prisutnosti mikotoksina u mlijeku i hrani, u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Pojasnio je da pojava mikotoksina u principu dolazi iz stočne hrane, odnosno iz kukuruza, soje, suncokreta i drugih žitarica koje su podložne za razvoj plijesni, a plijesni kad se razvijaju one luče razne vrste otrova, među kojima je najotrovniji aflatoksin.

Na javnoj tribini su iznesene mjere kojima bi se smanjila prisutnost aflatoksina u mlijeku.

"Prva mjera je proizvodnja stočne hrane sa minimalnim sadržajem vlage, dakle žitarice moraju biti osušene. Postoje i preparati koji se koristite u žitaricama da bi se smanjila vlaga, odnosno pojavu prisutnosti aflatoksina, te da država treba uvesti dugoročni program kontrole proizvođača stočne hrane i vršiti trajnu edukaciju za proizvođače stočne hrane", istakao je profesor Jahić.

Poruka na današnjem skupu poljoprivrednika je da ne treba bacati mlijeko koje u sebi sadrži malu dozu aflatoksina, jer nije aflatoksin toliko prisutan u mlijeku de će nanijeti štetu po zdravlje ljudi, te da zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini omogući da se dozvoli deset puta više prisustva aflatoksina u mlijeku, kao što je u Srbiji, Americi i drugim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije