Ne propustite novu sezonu serijala "Šetnja Italijom" na BHT-u

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite novu sezonu serijala "Šetnja Italijom" na BHT-u
Foto: Screenshot / Abruzzo

Nijedna zemlja ne pruža svojim posjetiocima tako savršenu kombinaciju kulture, historije i umjetnosti kao Italija.

Ako ste i vi među brojnim zaljubljenicima u ovu državu i u njene beskrajne ljepote i krajolike koji oduzmaju dah, melodični jezik i jedinstvenu kuhinju, onda ne smijete propustiti tv emisiju u potpunosti posvećenu ovoj prekrasnoj zemlji pod nazivom "Šetnja Italijom", koja će biti emitovana petkom, u 21 sat na BHT1, počevši od 19. aprila 2024. godine.

Emisija je nastala zahvaljujući ideji sarajevskog Komiteta Društva Dante Alighieri iz Rima, koje ima za cilj promociju italijanskog jezika i kulture u svijetu, u saradnji sa Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini i BHRT-om.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Sa ovom sezonom se ujedno i zaključuje ciklus od 20 epizoda u kojima je Udruženje Dante Alighieri uz podršku Ambasade Italije predstavilo 20 italijanskih regija građanima Bosne i Hercegovine.

Nova sezona serijala se sastoji od 6 epizoda tokom kojih će gledaoci prošetati Italijom i imati će priliku da uživaju u ljepotama i znamenitostima 6 italijanskih regija: Liguria, Valle D'Aosta, Lombardia, Emilia-Romagna, Abruzzo i Molise.

Gledaoci će također upoznati jednog predstavnika kulturnog i književnog svijeta regije kojoj je posvećena epizoda. I naravno, budući da je nemoguće pričati o Italiji a da se ne priča o kuhinji, u svakoj epizodi će biti predstavljeno jedno tipično regionalno jelo, sa sastojcima koji se mogu lako nabaviti, tako da će svi koji budu željeli moći primjeniti recepte u svojim domovima.

Sve epizode će početi sa vrlo posebnim gostom, Danteom Alighierijem: emisija nas vodi u neka od mjesta koja je Veliki pjesnik opisao Božanstvenoj Komediji, a koja su vezana za regiju kojoj je epizoda posvećena.

Voditeljica programa je Annarita Lippiello, a tokom putovanja će joj se pridružiti nekoliko prijatelja: Maria Fornari-Čuković, docent italijanskog jezika na Filološkom Fakultetu u Banja Luci, Stefano Adamo, profesor na Filološkom Fakultetu u Banja Luci, Giuseppe Carracchia, pjesnik i docent italijanskog jezika, te Maria Tolmina Ciriello, vrhunska i simpatična italijanska kuharica.

Autori serijala "Šetnja Italijom" su Annarita Lippiello, Renato Scuzzarello i Adnan Mehmedović, a projekat je realizovan u uspješnoj saradnji sa BHRT-om. Urednik serijala je Nihad Zečević, režiser je Hari Šečić, a Zlatomir Ban je producent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije