Ne kandidirajte građane porijeklom iz Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Ne kandidirajte građane porijeklom iz Srebrenice


Građanska incijativa "Glasaću za Srebrenicu" uputila je zahtjev strankama iz FBiH koje su izrazile podršku kampanji, da na predstojećim lokalnim izborima u Federaciji za vijećnike i načelnike ne kandidiraju građane porijeklom iz Srebrenice.

Preživjeli genocida, putem 14 udruženja građana, pozvali su čelnike SDP, SDA, SBB i SBiH da u skladu sa javno preuzetim obavezama na sastanku sa udruženjima preživjelih, održanom četvrtog maja ove godine u Potočarima i "javno izraženom podrškom kampanji registracije birača poduzmu potrebne mjere i spriječe rasipanje glasova Srebreničana i onih koji su u Srebrenici preživjeli opsadu i genocid, iako dolaze iz drugih, susjednih, opština na predstojećim lokalnim izborima".

Podsjetimo, promjenom Izbornog zakona, na lokalnim izborima u Srebrenici više ne mogu glasati svi građani koji su imali prebivalište u toj opštini prije rata, nego samo oni koji trenutno imaju prebivalište u Srebrenici.

Ideja i projekat su proistekli iz realne bojazni da bipobjeda kandidata SNSD-a (čiji lider otvoreno negira genocid) na izborima imala višestruko negativne posljedice po život Bošnjaka u Srebrenici, ali i po položaj i budućnost Memorijalnog centra Potočari.

Glas za Srebrenicu na narednim lokalnim izborima je glas protiv genocida kao sredstva ostvarivanja većine i stoga je svaki vitalno važan, poručuju iz ove Inicijative.

"U to ime, još jednom zahtijevamo da pozovete članove Vaše stranke koji potiču iz Srebrenice da povuku svoje kandidature i aktivno se uključe u kampanju registracije birača u Srebrenici. Uvjereni smo da će i oni pokazati da su dorasli historijskom trenutku i svojim primjerom pokazati da je Srebrenica iznad politike i osobnog interesa," stoji u zahtjevu Građanske inicijative, koji potpisuje Emir Suljagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije