'Ne ispune li zahtjev, počinjemo štrajk glađu'

Radiosarajevo.ba
'Ne ispune li zahtjev, počinjemo štrajk glađu'


Bivši vojnici Oružanih snaga BiH
, koji su stekli pravo na rano penzionisanje, danas, 20 marta, okupili su se ispred Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH gdje protestuju sa jednim zahtjevom: da se u budžetu za ovu godinu uvrste sredstva za isplatu njihovih penzija.

Kako je za portal Radio Sarajevo izjavio Senad Hubjer, član pregovaračkog tima s bh. vlastima te predsjednik Udruženja penzionisanih vojnika Oružanih snaga BPK, ova kategorija vojnika od nadležnih ne traže ništa drugo sem da „vlast radi svoj posao i ne krši zakone“.

Ukoliko njihov zahtjev ne bude prihvaćen, od sutra (21. mart) stupit će u štrajk glađu, ali, ispred objekta na Marijin dvoru, ostaju i ako se u budžetu pronađe novac za ovu kategoriju penzionisanih. Naime, namjera je da se, po ovom pitanju, mirnim protestom upozorenja prati razvoj situacije u Parlamentu BiH

Podsjetimo, sutra zasjeda Vijeće ministara BiH na čijem će se dnevnom redu naći Nacrt prijedloga budžeta za 2012.


Nekadašnji vojnici nemaju vremena za podjele, važno je preživjeti

Inače, među okupljenim na Trgu Bosne i Hercegovine vlada jedinstvo, a nema konstitutivnih podjela, tj. ne pita se ko je Srbin, ko Hrvat a ko Bošnjak.

„Naši zahtjevi su jedinstveni... Mi smo ipak dojučerašnje radne kolege, koje su radili rame uz rame“, zaključio je Hubjer.

Predstavnici okupljenih bivših vojnika danas se trebaju susresti sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a, nakon toga, i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

Bivši vojnici tražili su sastanak i sa ministrom finansija BiH Nikolom Špirićem no on se (do 15 sati) nije udostojio ni da im odgovori.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije