Ne bude li revizije, SDA ne izlazi na izbore

Radiosarajevo.ba
Ne bude li revizije, SDA ne izlazi na izbore


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tvrdi da priča o zajedničkom kandidatu svih probosanskih stranaka neće riješiti pitanje Srebrenice i isključiti opasnost da na čelo tog grada dođe osoba koja negira genocid.
 
On objašnjava da je ključ rješenja za Srebrenicu da se osiguraju zakoniti i fer izbori, te da se omogući da sve preživjele žrtve genocida, svi građani Srebrenice, ma gdje bili, glasaju na izborima.
 
Preuranjena ideja

Kako je izjavio u razgovoru za agenciju Anadolija, ideja o zajedničkom kandidatu za načelnika Srebrenice je preuranjena i, što je najvažnije, ne rješava problem.

Tihić napominje kako se pitanje zajedničkog kandidata „treba rješavati, ali da prethodno treba biti riješena revizija biračkih spiskova, pitanje registracije birača, te osigurana zakonitost samog izbornog procesa u Srebrenici“

„Zajednički kandidat ne rješava problem. Pogotovo ako se ne uspije s revizijom registracije na kojoj SDA insistira. Naime, ove godine će se izbori održati po općim pravilima. U 2008, kada smo imali lokalne izbore po posebnim pravilima za Srebrenicu, tada je za sve probosanske stranke glasalo 5.400 Srebreničana. Na izborima 2010, koji se nisu održavali po tim pravilima već općim, samo su 1.200 glasova dobile sve bošnjačke ili probosanske  stranke.

Mi, dakle, nemamo korist od jednog kandidata, ako u biračkom tijelu Srebrenice imamo 8.000 Srba i, prema aktuelnim podacima, samo 1.800 do sada registriranih Bošnjaka“, izjavio je Tihić.
 

Foto: Federalna.ba

On navodi da je glavni problem to što na biračkim spiskovima u Srebrenici postoji oko 2.000 fiktivnih imena, osoba koje zapravo ne žive u Srebrenici, već u susjednoj Srbiji. Druga stvar je, dodao je Tihić, što značajan broj Srebreničana nisu registrirani u tom gradu, pogotovo Bošnjaka, zbog zdravstvenog osiguranja i određenih prinadležnosti u FBiH.

Ako se ne provede zahtijevana revizija, SDA će, napominje Tihić, smatrati da izborni proces nije legitiman, te neće učestvovati u izborima; ponavlja da će pozvati građane da se ne odazovu glasanju 7. oktobra 2012.

O Ćamilu Durakoviću
 
Anadolija javlja da je on odbacio optužbe ostalih probosanskih stranaka da SDA kroz priču o Ćamilu Durakoviću, kao zajedničkom bošnjačkom kandidatu, ponovo manipulira Srebrenicom.
 
„Što se tiče zajedničkog kandidata, to je stvar oko koje se možemo dogovarati (...) Logično je da to bude kandidat i iz SDA, jer je SDA do sada u Srebrenici osvajala oko 70 posto glasova, pa ne vidim razloga zašto nekome smeta naš kandidat. Uostalom, sve što je urađeno u Srebrenici, uradila je SDA, uradili su njeni kadrovi, niko drugi cigle nije donio, a tu mislim na druge političke partije.“
  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije