'Ne bi trebao biti ugrožen aranžman s MMF-om'

Radiosarajevo.ba
'Ne bi trebao biti ugrožen aranžman s MMF-om'


Zakoni koji su došli na potpis kod predsjednika Federacije BiH su na čekanju jer bez Budimirovog potpisa ne mogu biti objavljeni u Službenom glasniku, javio je BHT.

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, koji je uhapšen pod optužbom za korupciju i zloupotrebu položaja.

Jedan od njih je i Zakon o povoljnijem penzionisanju branitelja, čime je ugrožena njegova primjena, a po tvrdnjama nekih pravnih eksperata i tranša kredita od MMF-a.

"Nadam se da nije ugrožena tranša kredita MMF-a, iako je ovo što imamo, kad je u pitanju ponašanje predsjednika Federacije BiH, još jedno u zbiru sabranih djela samozvanog zaštitnika ustavnog i pravnog poretka u Federaciji BiH, koji je mislio da je iznad zakona i iznad kompletnog poretka i da je on taj koji će odlučivati o tome jesu li zakoni koje Parlament usvoji za objavljivanje ili ne", kazao je federalni premijer Nermin Nikšić u telefonskoj izjavi za Dnevnik BHT-a.

Nikšić je dodao da se iskreno nada da će MMF imati razumijevanja da je okončana procedura, te da je ovo posljednji pokušaj predsjednika Federacije BiH da derogira institucije Federacije BiH.

"Mislim da nije ugrožena isplata penzija, a ne bi trebao da bude ugrožen ni aranžman s MMF-om i da ćemo dobiti narednu tranšu, ali ova situacija pokazuje ustvari koliko je neuređen sistem u Federaciji BiH i koliko su pojedinci umislili da mogu biti iznad zakona i sistema", kazao je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije