Nezavisni blok: Vlada mora osigurati smanjenje cijena goriva u FBiH

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Vlada mora osigurati smanjenje cijena goriva u FBiH
Foto: Nezavisni blok / Nezavisni blok

Nezavisni blok poziva Vladu Federacije BiH i nadležne inspekcije da hitno osiguraju smanjenje cijena goriva na prostoru cijele FBiH i da javnost hitno upoznaju o efektima i stepenu primjene naredbe o ograničavanju marže na gorivo u ovom entitetu. Kako je moguće da je od početka ove godine, gorivo u entitetu Republika Srpska niže i preko 30 posto, a takodjer i nakon naredbe koju je Vlada FBiH donijela početkom aprila ove godine, cijene goriva su, u entitetu RS, u pravilu niže za oko 20 posto u odnosu na FBiH? 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"S druge strane, ogromne su i razlike u cijenama goriva u samoj Federaciji BiH, razlike se kreću i do 30 posto, zavisno od prodavača i benzinske stanice. Ako je marža ograničena na 25 pfeninga po litru, kako je moguće da je razlika u cijenama od benzinske do benzinske i preko 40 pfeninga danas? Vrlo je jednostavno sve ovo uočiti i ako se želi spriječiti i zato tražimo od Vlade da hitno odgovori na ova pitanja i da zaustavi nesavjesne trgovce naftom i naftnim derivatima da, posebno u ovom vremenu krize, ostvaruju ekstra profit. 

Ovu je oblast trebalo davno urediti, posebno imajući na umu, da je Parlament BiH, još u februaru 2018. godine usvojio Inicijativu Nezavisnog bloka da se ograniče marže na gorivo i zadužio entitetske vlade da to provedu. 

Takodjer, podsjećamo na naš raniji zahtjev i ponovo pozivamo nadležne da izrade i javno objave Registar privrednih subjekata koji su u ovom vremenu pandemije koronavirusa podizali cijene osnovnih životnih namirnica, lijekova i dugih proizvoda neophodnih za život. 

Građani imaju pravo da znaju ko je to sve radio i da se, nakon ove krize odrede da li trebaju i dalje ići u takve radnje, jer je sigurno i značajan broj onih savjesnih trgovaca koji nisu povećavali cijene i ostali uz narod i u ovim teškim vremenima", navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije