Nauka i istraživanje od velikog značaja za razvoj JI Evrope

Radiosarajevo.ba
Nauka i istraživanje od velikog značaja za razvoj JI Evrope

U vrijeme globalne ekonomske krize i njenih štetnih efekata po naš region, uloga nauke i istraživanja je od ogromne važnosti za povećanje konkurentnosti i nastavak održivog razvoja cijele jugoistočne Evrope.

Ovo je danas kazala Jelica Minić, zamjenica generalnog sekretara Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), otvarajući sastanak o regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za zapadni Balkan, koji se održava danas u sjedištu RCC-a u Sarajevu.

Na sastanku su se okupili stručnjaci iz ministarstava zaduženih za nauku i istraživanja iz jugoistočne Evrope, uključujući Albaniju, BiH, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju i UNMIK/Kosovo te predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija. Ovaj sastanak predstavlja nastavak rada nakon ministarske konferencije koju je RCC organizirao u Sarajevu 24. aprila.

Minić je u uvodnom izlaganju navela da je RCC od ministarske konferencije nastavio podržavati konkretne projekte i inicijative vezane za najhitnije razvojne potrebe regiona, ohrabrivao saradnju i ispunjavanje uvjeta u vezi s evroatlantskim integracijama.

Paulo Guilherme Correa iz Odjela za razvoj finansijskog i privatnog sektora Svjetske banke kazao je da je ovo prvo učešće Svjetske banke na ovakvom događaju.

Svjetska banka radi u cijelom regionu na pružanju podrške u izradi nacrta politika i strategija, tako da sada želi vidjeti kako može dati doprinos inicijativi koja je krenula od RCC-a, rekao je Correa.

Dodao je da je plan Svjetske banke u ovoj i narednoj godini da da što veći doprinos inovacijama koje mogu da utječu na ekonomski razvoj jedne zemlje i njene reforme.

Nauka i istraživanje je polje na kojem zemlje regiona mogu mnogo toga uraditi, smatra Viktor Nedović, pomoćnik ministra nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije.

Istaknuo je da je svaka država zapadnog Balkana polako integrirana u instrumente Evropske unije u oblasti nauke i istraživanja i svaka je našla neko svoje mjesto.

Nedović naglašava da su sve te države male u evropskim okvirima te im zajednička politika u vezi s istraživanjima zaista može pomoći da bi uspješnije nastupale na evropskom prostoru u istraživanju i razvoju te došle do sredstava za daljnji razvoj.

On smatra da kroz regionalnu strategiju treba definirati oblasti od zajedničkog interesa. Srbija je nedavno predstavila svoju nacionalnu strategiju, koja je trenutno na javnoj debati. U njoj je identifiirano nekoliko ključnih oblasti.

"Nismo željeli da idemo na jedan ogroman spektar različitih oblasti, jer kao mala država ne možemo da pokrivamo sve. Tako ćemo i ovdje pokušati da vidimo šta su zajednički interesi i nađemo zajednički imenitelj", rekao je Nedović.

Sastanak u Sarajevu predstavlja radni nastavak ministarske konferencije koju su 24. aprila ove godine u Sarajevu organizovali Sekretarijat RCC-a i Češka.

Cilj skupa je da se ocijeni trenutni status projekta i da se razgovara o budućim koracima u izradi regionalne strategije, a od učesnika se očekuje da u skladu sa Zajedničkom izjavom, koja je usvojena na ministrskoj konferenciji, uspostave koordinaciono tijelo projekta koje će biti zaduženo za izradu strategije.

Na skupu su se okupili stručnjaci iz ministarstava nauke i istraživanja iz zemalja članica RCC-a iz jugoistočne Evrope, uključujući BiH, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Albaniju i Kosovo, članovi naučnih institucija iz regije, te predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija.

srna/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije