NATO poubijao ogroman broj civila

Radiosarajevo.ba
NATO poubijao ogroman broj civila

Libijski zvaničnici saopćili su u utorak da su brojni civili ubijeni u NATO-vom zračnom udaru po nizu seoskih kuća istočno od Tripolija, a Alijansa je saopćila da je pogodila legitimnu vojnu metu. 
  
Zračni udar koji je je izazvao veliki broj civilnih žrtava mogao bi potkopati podršku među nekim članicama NATO-a kampanji svrgavanja libijskog čelnika Muammara Gaddafija koja se već pokazala pretjerano dugom i mnogo skupljom nego što se predviđalo. 

Portparol Gaddafijeve vlade, koji je doveo strane novinare na mjesto napada, izjavio je da je 85 osoba ubijeno kada je projektil pogodio kompleks farmi u selu Majar, oko 150 km istočno od Tripolija. 

Kazao je da je među ubijenim 33-oje djece, 32 žene i 20 muškaraca. 

- Oni (NATO) ne prave razliku između vojnika, djece i staraca, izjavio je Abdulkader Al-Hawali, student pete godine medicine u bolnici u obližnjem Ziltanu, gdje su zvaničnici saopćili da su prebačeni neki od poginulih i ranjenih. 

Gaddafijeva vlada proglasila je trodnevnu žalost zbog žrtava, javila je državna televizija. 

Reutersov dopisnik, koga su odveli u bolnicu u Ziltanu zvaničnici libijske vlade, prebrojao je 20 vreća za tijela u jednoj sobi. 

Novinari su ukupno vidjeli tridesetak tijela u bolnici u Ziltanu. Zvaničnici su saopćili da su ostale žrtve zračnog udara prebačene u ostale bolnice, ali Reuters nije mogao potvrditi tu informaciju iz nezvaničnih izvora. 

Na pres-konferenciji u Bruxellesu, vojni portparol NATO-a izjavio je da je meta zračnih udara bilo vojno područje koje se koristilo za podršku vladinim napadima na civile. 

- To je bila legitimna meta, i pogađajući je NATO je umanjio sposobnost Gaddafijevih snaga da prijete i napadaju civile, izjavio je pukovnik Roland Lavoie na redovnom brifingu za novinare. 

- Nemamo dokaza o civilnim žrtvama u ovoj fazi, iako su žrtve među vojnim osobljem, uključujući i plaćenike, veoma vjerovatne zbog prirode mete, kazao je on.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije