NATO i dalje posvećen stabilnoj i sigurnoj BiH

Radiosarajevo.ba
NATO i dalje posvećen stabilnoj i sigurnoj BiH

Posvećenost  NATO-a za stabilnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu utkana u Dejtonskom mirovnom sporazumu prije 20 godina i danas je na snazi, kao i naša puna podrška aspiracijama te zemlje ka članstvu u alijansi. Cijenimo doprinose BiH u operacijama NATO-a i  njeno obavezivanje na regionalni dijalog, saradnju i sigurnost. Pozivamo čelnike zemlje da konstruktivno rade za dobrobit svih građana BiH i da poduzmu političke, ekonomske i vojne reforme neophodne da bi zemlja realizirala svoje evroatlantske aspiracije - navodi se u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova država članica NATO-a povodom usvajanja dokumenta "Politika otvorenih vrata".

"U tom kontekstu, mi ohrabrujemo čelništo Bosne i Hercegovine da nastavi pokazivati političku volju, posebno u provđenju reformi povezanih s tim aspiracijama, i pozdravljamo napredak, uključujući i prijavljivanje nepokretne vojne imovine na državu", navodi se u ministarskom saopćenju sa sastanka u Bruxellesu.

"Kako je dogovoreno u Velsu, mi ćemo pomno nadzirati te aktivnosti. Tražimo od čelništva BiH da iskoristi period koji je pred njim da bi ubrzalo napore ka ispunjenju zahtjeva koje su postavili ministri vanjskih poslova na sastanku u Talinnu u aprilu 2010. godine tako da bi se prvi ciklus Akcionog plana o članstvu mogao aktivirati što je ranije moguće, i što ostaje naš cilj", saopćili su ministri vanjskih poslova NATO-a. 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije