Nastavljeno suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca: Šta su rekla tri vještaka?

1
Radiosarajevo.ba
Nastavljeno suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca: Šta su rekla tri vještaka?
FOTO: Fena / Kantonalni sud Sarajevo

Ispitivanjem trojice vješataka, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo - Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine.

Vještak i uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Irhad Kos prezentirao je nalaz i mišljenje u vezi sa vještačenjem mobilnog telefona Božane Savić (bivše nevjenčane supruge prvooptuženog) te USB-sticka na kojem je pohranjen razgovor između svjedoka i trećeoptuženog u ovom predmetu.

Referirajući na upite tužiteljice Šeile Heljić, vještak Kos je podsjetio kako se u skladu s naredbom Kantonalnog tužilaštva izjasnio u vezi s memorijom spomenutog telefona, ispisom poziva/poruka, odnosno obrisanih video i audio zapisa, posjeta web-stranicama te komunikacija putem društvenih mreža i drugih podataka koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela.

Pogledajte kako izgleda gradilište jedne od najvećih novih fabrika u FBiH

Pogledajte kako izgleda gradilište jedne od najvećih novih fabrika u FBiH

U fokusu nalaza ovog vještaka bila je viber-prepiska ostvarena putem mobilnog uređaja Božane Savić - Samsung Galaxy S 21 (tel.br. 065/288- 332) i majke Marinkovića, odnosno kontakta 'teta Vesna' (066/780-563), a koja se odnosila na kretanje prvooptuženog Marinkovića.

Radi se o komunikaciji realiziranoj krajem 2018. i početkom 2019. godine iz koje je vidljivo da je prvooptuženi boravio na području Pala, te da je prisustvovao sahrani Miloša Ostojića, koji je ubijen 1. januara 2019. godine.

Kada se radi o USB-sticku, analizirani su videofajlovi koji se odnose na razgovor/komunikaciju između svjedoka u ovom predmetu i trećeoptuženog Trifkovića, a na kojima se mogu čuti prijetnje i psovke upućene svjedocima, te druga neprimjerena komunikacija.

Nastavljeno suđenje optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je ispričao inspektor SIPA-e?

Nastavljeno suđenje optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je ispričao inspektor SIPA-e?

Odbrana je, referirajući se na vještačenje spomenutog telefona i USB-sticka, uputila prigovor na relevantnost navedenih dokaza optužbe.

Vještak Aziz Kovačević izjasnio se u vezi s tragovima, pronađenim i prikupljenim predmetima, odnosno dijelovima vozila na kojima su evidentni tragovi gorenja i gareži, a koji su pronađeni na jednom lokalitetu na širem području Pala.

Kako je kazao, svaki dio je vizualno pregledan i analiziran u kontekstu s općim karakteristikama te je zaključio kako odgovaraju 'Fau-v' koncernu, a prvenstveno – volkswagen, seat i audi markama automobila.

Između ostalog, kazao je kako crijevo za prelijavanje goriva pripada vozilu marke seat te da je prema kataloškom broju proizvedeno u Španiji.

Na upit odbrane trećeoptuženog, vještak je odgovorio kako se analizirano crijevo može pripadati većem broju modela marke 'seat', odnosno kako se elaborirani tragovi mogu odnositi na više tipova vozila.

Vještak je, istovremeno, a na upit optužbe, kazao kako analizirani dijelovi mogu biti u jednom vozilu.

Uposlenik MUP-a KS i vještak Mirhan Bešlija opisao je karakteristike elektronske kontrolne jedinice (tzv. procesora vozila) koji je nakon izuzimanja bila predmet vještačenja.

Počelo suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je najavilo Tužilaštvo, a šta su odbrane?

Počelo suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je najavilo Tužilaštvo, a šta su odbrane?

Detaljno je naveo koje je sve parametre/oznake (marka, model, broj motora/šasije) moguće isčitati iz tog uređaja.

Podsjetio je kako se radi o 'Control Unit', marke 'Simens- Continental', ugrađivanom i dizel vozila marke volskswagen, a u konretnom slučaju modelu 'golf-6' (prema optužnici, akteri slučaja se, uz ostalo, terete i za tešku krađu putničkog vozila).

Dodao je kako se taj procesor može koristiti prilikom krađe svih vozila marke volkswagen, te opisao 'modus-operandi' kako se to u praksi odvija, uključujući dekoder i ključ, odnosno upotrebu konektora kako bi se zaobišle fabričke blokade motora.

Odbrana drugooptuženog je insistirala na okolnosti - kako je njihov klijent detaljno opisao kako se to radi, aludirajući na njegovu ulogu u procesuiranju ovog predmeta.

Advokat Duško Tomić je u tom kontekstu kazao kako je njegov klijent (Macan) rekao gdje je, "i da je 'služba' našla taj procesor".

Optužnica, Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila - golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama.

Ubistvo sarajevskih policajaca: Ko je osoba s ožiljkom na licu koja je dolazila na mjesto zločina?

Ubistvo sarajevskih policajaca: Ko je osoba s ožiljkom na licu koja je dolazila na mjesto zločina?

Optužnicom su obuhvaćeni i događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, i Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo.

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke 'seat-leon' u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila 'audia A-6' uz sudjelovanje sve trojice optuženih.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 20. februar, kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem novih vještaka optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije