Nastavljeno suđenje Harisu Čauševiću i drugima

Radiosarajevo.ba
Nastavljeno suđenje Harisu Čauševiću i drugima

Unakrsnim ispitivanjem svjedoka Tužilaštva BiH Mustafe Zukanovića danas je nastvaljeno suđenje u predmetu ''Haris Čaušević i drugi'' koji se terete za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine.

Ročištu u Sudu BiH, od šestorice optuženih, prisustvovali su Haris Čaušević i Adnan Haračić, dok su se Naser Palislamović, Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško ranije izjasnili da ne priznaju legitimnost ovog suda.

Predsjedavajući Sudskim vijećem Goran Radović je prije početka pretresa upozorio optužene da se uzdrže od dosadašnje prakse neprimjerenog ponašanja i prijetnji svjedocima, jer je to krivično djelo zbog kojeg mogu odgovarati.

Mustafa Zukanović je na ranijem ročištu svjedočio o samom činu hapšenja Čauševića, kao i o susretu Čauševića i Palisamovića u danima prije terorističkog akta.

Drugi svjedok na današnjem ročištu bio je Branko Arežina, policajac Policijske stanice u Bugojnu. On je svjedočio o potjeri za Čauševićem.

Kako je naveo, sve je počelo prilikom njegovog dolaska na posao kada je primijetio sumnjivo lice iza Policijske stanice. U potjeri za Čauševićem, zajedno sa Arežinom, učestvovao je i Josip Alvir.

Nastavak saslušanja Branka Arežine zakazan je za 31. maj.

Tokom aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid Policijske stanice u Bugojnu, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teže je povrijeđena policajka Edina Hindić, dok je nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede. Tom prilikom nanesena je i velika materijalna šteta Policijskoj stanici, susjednim stambeno-poslovnim objektima, kao i na nekoliko automobila, koja je procijenjena na više od 700.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije