Nastavljeno izdvojeno suđenje za Ovčaru

Radiosarajevo.ba
Nastavljeno izdvojeno suđenje za Ovčaru

U nastavku izdvojenog suđenja optuženom Damiru Sireti za ratni zločin na Ovčari 1991. godine u četvrtak su, pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu završne riječi iznijeli tužiteljstvo, obrana te optuženi Sireta.

U obraćanju sudskom vijeću zamjenik tužitelja Dušan Knežević kazao je kako se iz predočenih dokaza i iskaza saslušanih svjedoka u postupku može zaključiti o nesumnjivoj krivnji optuženoga.

Zatraživši da se Sireta proglasi krivim i osudi po zakonu, Knežević je istaknuo kako je optuženi postupio protivno Ženevskim konvencijama te sudjelovao u mučenju i ubojstvu ratnih zarobljenika.

Siretin branitelj ustvrdio je kako se sve zasniva na izjavama svjedoka-suradnika čiji je kredibilitet sumnjiv, te da nema dokaza da je njegov branjenik sudjelovao u ubojstvu dvjesto hrvatskih zarobljenika i civila, dok je Sireta kazao kako nije kriv te da u vrijeme zločina nije bio u Vukovaru.

Izricanje presude najavljeno je za 23. juna 2009. godine.

Na početku odvojenog suđenja 23. decembra 2008. Sireta je odbacio navode optužnice koja ga tereti da je sudjelovao u strijeljanju 200 hrvatskih zarobljenika kod jame Grabovo, na Ovčari kod Vukovara, noću između 20. i 21. novembra 1991.

Optuženi je tada kazao kako je bio u odredu "Petrova Gora", kojim je zapovijedao Miroljub Vujović (kojemu je, uz još 17 pripadnika tadašnje Teritorijalne obrane (TO) Vukovara pred istim sudskim vijećem u ponovljenom postupku 12. ožujka ove godine izrečena presuda za zločine na Ovčari).

Za zločin na Ovčari od ožujka 2007. vodio se ponovljeni postupak protiv 18 pripadnika TO-a, nakon što je u prosincu 2006. Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine i suđenje vratio na početak.

U presudama izrečenim 12. ožujka 2009. Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica" zbog ratnog zločina na Ovčari nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do maksimalnih 20 godina zatvora, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude.

Damir Sireta uhićen je u prosincu 2006. u Norveškoj, a 8. svibnja 2008. godine izručen je Srbiji. Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska, gdje je osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstvo u Vukovaru 1991.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije