Nastavljena ekshumacija na deponiji smeća u Buća Potoku

Radiosarajevo.ba
Nastavljena ekshumacija na deponiji smeća u Buća Potoku

Nastavljena je ekshumacija koja je počela 22. jula na deponiji smeća u Buća Potoku u Sarajevu. Posmrtni ostaci za sada nisu pronađeni, osim nekoliko sitnih kostiju koje su pronađene tokom probnog kopanja, kazala je danas Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, na temelju probnog kopanja koje je trajalo više od tri mjeseca, a počelo je 22. aprila ove godine, pronađene su sitne kosti - dva pršljena i jedno rebro za koje su antropolozi utvrdili da je riječ o ljudskim kostima, javila je novinska agencija Fena.

„Probno kopanje izvršeno je mašinski, a rađeno je detaljno i veoma intenzivno. Pretražen je teren dužine 80 metara, širine 55 i 30 metara dubine, dakle pretraženo je 132.000 kubika smeća. Nakon što su pronađene ljudske kosti zakazana je ekshumacija kojom rukovodi Tužilaštvo BiH, a sigurno je da će trajati duže vremena“, kazala je Čengić.

Dodala je da će se pretresanje smeća vršiti uporedno mašinski s tri bagera i ručno će se pregledati izvađeno smeće: „Kosti koje su pronađene na temelju probnog kopanja prevezene su u Spomen-kosturnicu Miljevići u Lukavici i poslat će se na DNK analizu kako bi se utvrdio identitet pronađenih posmrtnih ostataka. Na ovom lokalitetu pretpostavlja se da bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti stradalih u proteklom ratu.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije